Η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει θερμοκρασίες ρεκόρ, καθώς ο φονικός καύσωνας κατευθύνεται προς το βορρά, αναμένοντας να πλήξει μετά την Ιβηρική τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο
Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, ενώ η βόρεια Ισπανία κατέγραψε θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου χθες Δευτέρα (18/7). Στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα οι πυρκαγιές ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο καύσωνας ετοιμάζεται να πλήξει τις επόμενες ημέρες Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να βιώσει σήμερα την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία του, με τη Γαλλία να αντιμετωπίζει επίσης έναν «καύσωνα αποκάλυψης» σύμφωνα με τους ειδικούς.
Γαλλία: «Η πυρκαγιά μοιάζει με τέρας»
Αρκετές περιοχές της Γαλλίας κατέγραψαν τις πιο ζεστές μέρες τους με τη δυτική πόλη της Νάντ να καταγράφει 42 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ανάγκασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ καταφύγια έκτακτης ανάγκης έχουν δημιουργηθεί για τους εκτοπισμένους.
Η Ζιρόντ μια δημοφιλής τουριστική περιοχή στα νοτιοδυτικά, έχει πληγεί ιδιαίτερα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες που έχουν καταστρέψει σχεδόν 42.000 στρέμματα γης από την περασμένη Τρίτη. «Μοιάζει με τέρας», είπε ο Ζαν Λικ Γκλέιζ, πρόεδρος της περιοχής Ζιρόντ για τις πυρκαγιές.
«Είναι ένα τέρας σαν χταπόδι, και μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει μπροστά, πίσω, και στις δύο πλευρές. Λόγω της θερμοκρασίας, λόγω του ανέμου, λόγω της έλλειψης νερού στον αέρα… είναι ένα τέρας και είναι πολύ δύσκολο να το πολεμήσεις».
Πύρινη κόλαση στη Γαλλία
Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, στρατοί πυροσβεστών και ένας στόλος αεροσκαφών μάχονται με τις φλόγες που έχουν κινητοποιήσει μεγάλο μέρος της πυροσβεστικής ικανότητας της Γαλλίας. «Δεν σταματά ποτέ», είπε ο Νταβίντ Μπρινέρ ένας από τους 1.500 πυροσβέστες που μάχονται με τη φλόγα της Ζιρόντ, η οποία από την Τρίτη έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους κοντά στον Dune du Pilat, τον υψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης και ένα hotspot καλοκαιρινού τουρισμού. «Σε 30 χρόνια πυρόσβεσης δεν έχω ξαναδεί τέτοια φωτιά».
Οι θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν γύρω στους 40 βαθμούς τη Δευτέρα προβλέπεται να μειωθούν σήμερα Τρίτη – αλλά αυτό μπορεί να μην φέρει άμεση ανακούφιση, εφόσον επιμένουν οι ξηρές συνθήκες και οι μεταβλητοί άνεμοι, στην περιοχή, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι. «Είμαστε πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Théo Dayan, 26 ετών, στη Le Monde αφού έφυγε από το σπίτι του κοντά στο χωριό La Teste-de-Buch.
Ο καύσωνας κατευθύνεται βόρεια
Το Ηνωμένο Βασίλειο έζησε μία από τις πιο ζεστές μέρες στην ιστορία του χθες, με την υψηλότερη θερμοκρασία (38,1 βαθμούς Κελσίου) να καταγράφεται στο Σάφολκ, στην ανατολική Αγγλία. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι την Τρίτη ο υδράργυρος θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο 40 C, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Πολλά ταξίδια με τρένο ακυρώθηκαν και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου ανεστάλησαν, όταν μέρος του αεροδιαδρόμου λύγισε από την έντονη ζέστη.
‘
Τη Δευτέρα, η Ολλανδία κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα της χρονιάς μέχρι στιγμής. Στη νοτιοδυτική πόλη Westdorpe, η θερμοκρασία έφτασε τους 33,6 βαθμούς Κελσίου. Και η ζεστη θα είναι πιο έντονη σήμερα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νότιες και κεντρικές περιοχές της Ολλανδίας.
Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο καύσωνας κατευθύνεται βόρεια, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να αναμένεται να δουν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται επίσης να αυξηθούν στην Ολλανδία, καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στα νότια μέρη της ηπείρου
1000 νεκροί απο τη ζέστη στην Ιβηρική
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη ζέστη τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία έφτασαν τους 47 βαθμούς την Πέμπτη, ρεκόρ για τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει τεθεί σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία IPMA.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 300 άνθρωποι από τον δήμο της βόρειας Murça έχουν απομακρυνθεί λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς, καθώς οι αρχές αγωνιούν να αποφύγουν μία επανάληψη του 2017, όταν 66 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές.
Στην Ισπανία, τουλάχιστον 20 πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες. Ένας επιβάτης τράβηξε βίντεο τη στιγμή που το τρένο με το οποίο ταξίδευε σταμάτησε προσωρινά – καθώς οι φωτιές μαίνονταν και στις δύο πλευρές του βαγονιού κοντά στα βόρεια σύνορα με την Πορτογαλία.
Οι ακραίες θερμοκρασίες της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν δεκάδες δασικές πυρκαγιές –πολλές από αυτές εξακολουθούν να καίνε– που έχουν κάψει 75.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα. Η φωτιά που έκαιγε στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο βοσκό, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές. Την Κυριακή, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στην ίδια περιοχή.
Αργότερα τη Δευτέρα αναφέρθηκε ότι ένας υπάλληλος γραφείου στα πενήντα του πέθανε από θερμοπληξία στη Μαδρίτη. Οι αρχές ανέφεραν περίπου 20 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνεται από το νότο μέχρι τη Γαλικία στα βορειοδυτικά, όπου οι φλόγες έχουν καταστρέψει περίπου 4.500 εκτάρια (πάνω από 11.000 στρέμματα) γης.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη νοτιοδυτική περιοχή της Εστρεμαδούρα το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε ότι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν περαιτέρω απόδειξη της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει»
«Θέλω να κάνω κάτι πολύ σαφές», είπε. «Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει: σκοτώνει ανθρώπους, όπως είδαμε. σκοτώνει επίσης το οικοσύστημά μας, τη βιοποικιλότητά μας και επίσης καταστρέφει τα πράγματα που αγαπάμε ως κοινωνία – τα σπίτια μας, τις επιχειρήσεις μας, τα ζώα μας».
Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κάνουν απότομες περικοπές στις εκπομπές.
Ο ευρωπαϊκός καύσωνας είναι ο δεύτερος που κατακλύζει περιοχές της νοτιοδυτικής ηπείρου τις τελευταίες εβδομάδες. Ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν τω μεταξύ δήλωσαν ότι σχεδόν το μισό (46%) της επικράτειας της ΕΕ ήταν εκτεθειμένο σε ανησυχητικό επίπεδο ξηρασίας.