Τι φέρνουν οι αλλαγές
Η αναμόρφωση της τουρκικής Χωροφυλακής, εκτός από εγχώρια ανάγκη, αποτελεί και αίτημα της Ε.Ε. προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η Τουρκία για να εισέλθει στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινότητας. Οι κανονισμοί της Ε.Ε. απαιτούν ανεξάρτητο έλεγχο της Χωροφυλακής, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτός λόγω της διπλής υπαγωγής της υπηρεσίας και στις ένοπλες δυνάμεις. Η επιθεώρηση της Χωροφυλακής είναι αδύνατη χωρίς την έγκριση και την συμμετοχή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σε αυτήν!
Μια μελέτη του 2008, που ετοίμασε το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έλλειψης επίβλεψης των δραστηριοτήτων της Χωροφυλακής που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης, Ιμπραΐμ Τσεράχ, διδάκτορα στην Τουρκική Αστυνομική Ακαδημία, οι ιδρυματικές αλλαγές πρέπει να υψώσουν τα ηθικά στάνταρτ της τουρκικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, οι οποίες συχνά καταφεύγουν σε παράνομα μέσα κατά την αντιμετώπιση απειλών εναντίον της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας. Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και η αναφορά Νοεμβρίου 2008 της Ε.Ε. για την τουρκική πρόοδο, η οποία σημείωνε ότι “καμμία πρόοδος δεν έχει γίνει όσον αφορά την διεύρυνση του πολιτικού ελέγχου επί των δραστηριοτήτων της Χωροφυλακής για την επιβολή του νόμου”.
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται η τουρκική Χωροφυλακή οδεύει στο να εξελιχτεί σε μια Συνοριοφυλακή, με μακροχρόνιες παραμονές σε παραμεθόριες περιοχές που είναι απομεμακρυσμένες και αραιοκατοικούνται. Πρόσφατα εγκρίθηκε η κατασκευή 118 νέων φυλακίων κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, μαζί με τις οδούς που θα τα συνδέουν με τις πόλεις και άλλες ζωτικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστικά οφέλη από τις αλλαγές αναμένονται στον τομέα των πληροφοριών και του συντονισμού των επιχειρήσεων, καθώς η κοινή υπαγωγή Χωροφυλακής και Αστυνομίας στο Υπουργείο Εσωτερικών θα επιτρέψει την ευκολότερη ανταλλαγή πληροφοριών, την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση και την ευρεία διανομή τους προς άμεση εκμετάλλευση. Η σύγχυση και αντιπαλότητα στον τομέα των πληροφοριών ανέκαθεν δημιουργούσε προβλήματα ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες, που συχνά αλληλοεπικαλύπτονταν ή και ανταγωνίζονταν.Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα