Τη στιγμή που η ΕΕ για άλλη μια φορά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια διεθνή κρίση, ένας γείτονάς της και στενός της σύμμαχος, αλλά και του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία ορθώνει ξεκάθαρη φωνή έναντι των αιματηρών γεγονότων στη Γάζα.
Μιλώντας στο περιθώριο μιας ετήσιας συνάντησης οκτώ σκανδιναβικών ηγετών στο νορβηγικό κοινοβούλιο, τη Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre έστρεψε τα πυρά του στο Ισραήλ κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου στη Γάζα.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία ήταν το μόνο σκανδιναβικό κράτος που υπερψήφισε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα της Ιορδανίας στον ΟΗΕ, στις 27 Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε για «άμεση, διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς.
Σύμφωνα με το αρ. 51 των Συμβάσεων της Γενεύης: «Η εξαπόλυση μιας επίθεσης που μπορεί να αναμένεται να προκαλέσει τυχαία απώλεια ζωής αμάχων … η οποία θα ήταν υπερβολική σε σχέση με το συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται, είναι απαγορευμένη».
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός επεσήμανε έτσι ότι «το Ισραήλ γνωρίζει ότι καταδικάζουμε τον τρόμο της Χαμάς και ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Απαιτούμε να απελευθερωθούν οι όμηροι [που κρατούνται από τη Χαμάς]».
«Πιστεύω ότι αυτό είναι πέρα από την αναλογικότητα» είπε στο EUobserver ο Νορβηγός πρωθυπουργός. «Οι ανθρωπιστικές συνέπειες για τους αμάχους είναι καταστροφικές – ο αριθμός των θυμάτων, το μέγεθος των καταστροφών και ιδιαίτερα το τεράστιο βάρος που φέρουν τα παιδιά είναι, όπως το βλέπουμε, παραβίαση των ανθρωπιστικών κανόνων και προτύπων», είπε.
«Ταυτόχρονα, απαιτούμε να γίνεται σεβαστή η αναλογικότητα. Και η έκταση της καταστροφής και η ανθρωπιστική ταλαιπωρία που συμβαίνει τώρα είναι πέρα από αυτό», είπε.
Σχετικά με τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Νορβηγία εναντίον του Ισραήλ, ο Gahr Støre, δήλωσε πως αυτές δεν αποτελούν κανένα πρόβλημα. «Υπάρχουν πολλές εκατοντάδες διαδηλώσεις κάθε χρόνο. Μερικές από αυτές είναι θορυβώδεις. Κάποιες από αυτές δεν είναι θορυβώδεις. Εφόσον είναι ειρηνικές, εφόσον σέβονται και ακολουθούν [την] καθοδήγηση της αστυνομίας, είναι απολύτως εντάξει» είπε.
Ερωτηθείς εάν η Νορβηγία έχει τη δύναμη να χαλιναγωγήσει την ισραηλινή επιθετικότητα, είπε: «Μπορούμε να μιλήσουμε, μπορούμε να ψηφίσουμε στα Ηνωμένα Έθνη, μπορούμε να ζητήσουμε ανθρωπιστική υποστήριξη ώστε να μπορέσει να έρθει βοήθεια και να βγουν οι ξένοι [που βρίσκονται στη περιοχή]».