Υποψήφιος για την θέση και ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους
Στην θέση του «γερακιού» Μάικλ Φλιν που παραιτήθηκε αργά χθες το βράδυ από την θέση του συμβούλου εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, μπήκε το επίσης «γεράκι» απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, στρατιωτικός σύμβουλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Υποψήφιοι για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας είναι, πέρα από τον Κέλογκ, ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA, αλλά και ο Ρομπέρ Χάργουαρντ, πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Η παραίτηση του Φλιν ακολούθησε τη δήλωση εκπροσώπου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ίδιος εξέταζε το ζήτημα που προέκυψε με τις συνομιλίες που είχε ο Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε για το ίδιο θέμα, συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.
Ο Φλιν, από την πλευρά του, είχε διαβεβαιώσει τον Πενς ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα των εφαρμοζόμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, με Ρώσους αξιωματούχους. Από την άλλη μεριά, οι μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις οποίες περιγράφουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δείχνουν ότι το θέμα τέθηκε στις συζητήσεις μεταξύ του Φλιν και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.
Οι συνομιλίες αυτές παραβιάζουν την εφαρμογή σχετικού νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή Αμερικανών πολιτών που δεν έχουν κάποια κυβερνητική θέση ή εξουσία σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα περιγράφουν την παραίτηση του Φλιν ως την πιο δραματική στιγμή της περιόδου των 24 ημερών της προεδρίας Τραμπ.
«Δυστυχώς, εξαιτίας της ταχύτητας εξέλιξης των γεγονότων, χωρίς να έχω πραγματική πρόθεση είχα ενημερώσει τον εκλεγμένο (τότε) αντιπρόεδρο, αλλά κι άλλους με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με τον Ρώσο πρεσβευτή. Τόσο, ο πρόεδρος, όσο κι ο αντιπρόεδρος δέχθηκαν την ειλικρινή συγνώμη μου,» έγραψε χαρακτηριστικά ο Φλιν στην επιστολή της παραίτησης του.