Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει την 1η Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική με περίπου 500 ιδιώτες γιατρούς.
Παρότι ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί, οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να επιλέγουν για να εγγραφούν στο σύστημα. Και αυτό προκειμένου να αποφύγουν αργότερα τις ποινές που προβλέπονται με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αφήσει ανοικτή την πλατφόρμα για να κάνουν συμβάσεις οι ιδιώτες γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και πέρα από τις 31 Αυγούστου. Και αυτό με την ελπίδα ότι θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών γιατρών ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός της Αττικής.
Ιδανικά το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε άλλους 300 με 350 ιδιώτες γιατρούς για να μπορέσουν οι πολίτες να βρουν διαθέσιμους και να εγγραφούν στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού.
Ωστόσο, όσοι δεν βρουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μπορούν να απευθυνθούν και σε γιατρούς δημοσίων μονάδων όπως Κέντρων Υγείας και ΤΟΜΥ.
Όμως, άγνωστο είναι εάν οι Παθολόγοι και οι Γενικοί Γιατροί των δημοσίων μονάδων υγείας θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας, καθώς ειδικά τα Κέντρα Υγείας πρώτης γραμμής καλύπτουν επείγοντα περιστατικά, προγραμματισμένα αλλά και περιστατικά Covid.
Πάντως, σε όλη τη χώρα οι γιατροί που έχουν συγκεντρωθεί για να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού είναι περιορισμένοι. Συνολικά για όλη την επικράτεια περίπου 1.000 γιατροί έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Υπολογίζεται παράλληλα ότι περίπου 2.500 Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί των Κέντρων Υγείας θα υποχρεωθούν να παράσχουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού και να εγγράφουν ασφαλισμένους στο σύστημα.
Με βάση του υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας προσωπικού γιατρό θα πρέπει να βρουν περίπου 8 εκατ. πολίτες αφού προς ώρας εξαιρούνται τα παιδιά.
Επειδή όμως όλο το εγχείρημα βαδίζει σε σαθρά θεμέλια, πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας θα μεταθέσει χρονικά τις ποινές που θα επιβάλλονται στους πολίτες που δεν θα έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό.
Με βάση το νόμο προβλέπεται:
Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του. Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
- Αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για κορονοϊό
- Αντί για ΕΜΒΟΛΙΑ θα μας τσιμπάνε ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ! Δείτε τον ΤΡΟΜΟ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟ από τον Bill Gates
- Έρχεται 13η σύνταξη για χιλιάδες δικαιούχους: Δείτε εάν σας αφορά
- Χρήμα και ζήτηση, χωρίς πτυχίο ΑΕΙ: Το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα που θα κάνει τζίρο χρονιάς σε 4 μήνες
- Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»
- Νέος μπελάς… Η νέα ασθένεια που μεταδίδεται και με το σεξ
Διαδικασία εγγραφής πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.
Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.
Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.
Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.
Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.