Πρόγραμμα Συνεργασία: Από 15 Ιουνίου ως 31 Ιουλίου θα επιδοτείται ποσοστό των εργοδοτικών εισφορών
Την επιδότηση ποσοστού των εισφορών των μισθωτών που θα ενταχθούν στον μηχανισμό “Συνεργασία” από 15/6 -σε ό,τι αφορά το διάστημα που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται- ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, η Πολιτεία θα καταβάλει το 60% των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ “διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα”.
Μαζί με τα 820 εκατ. ευρώ τα οποία έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για το εν λόγω πρόγραμμα, το συνολικό κονδύλι το οποίο θα διατεθεί για τη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου (σ.σ. έως 31 Δεκεμβρίου αποκλειστικά για τον κλάδο των αερομεταφορών) θα ανέλθει στα 1,010 δισ. ευρώ).
Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή”.
Υπενθυμίζεται πως βάσει τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση, προβλεπόταν πως όποιος εργοδότης εντάξει εργαζόμενο του στο μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” θα αναλάμβανε το σύνολο των εισφορών που αντιστοιχούν στον αρχικό -προ μείωσης- μισθό του. Με βάση όσα προκύπτουν από τη δήλωση Σταϊκούρα, ένα “ποσοστό” -και συγκεκριμένα 60%- των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι που μισθού που μειώνεται, θα το αναλάβει το κράτος.
Έτσι το τοπίο των μισθών και των εισφορών το οποίο διαμορφώνεται πλέον σε σχέση με τον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” έχει ως εξής:
Όποια επιχείρηση έχει μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20%, θα μπορεί να εντάξει τους πλήρως απασχολούμενους στον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”. Μειώνοντας τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές τους έως 50%, το κράτος θα καλύπτει όχι μόνο το 60% της μείωσης των αμοιβών τους, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται. Το υπόλοιπο 40% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται θα τα αναλάβει ο εργοδότης.
Επίσης, ο εργοδότης θα καταβάλλει κανονικά τις εισφορές που του αναλογούν στο νέο, μειωμένο μισθό που θα λάβει ο εργαζόμενος που εντάσσεται στη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος με σύμβαση πλήρους απασχόλησης αμειβόταν με 1.000 ευρώ. Ο εργοδότης, εντασσόμενος στη “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” μπορεί να μειώσει τον μισθό του πχ στα 500 ευρώ. Το κράτος θα καταβάλλει ενίσχυση 300 ευρώ στον εργαζόμενο. Παράλληλα, όμως, το κράτος θα καταβάλλει και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στα 500 ευρώ της μείωσης, δηλαδή περίπου 75 ευρώ. Το υπόλοιπο 40% των εργοδοτικών εισφορών επί των 500 ευρώ, κατά τα οποία μειώνεται ο μισθός (50 ευρώ) θα το αναλάβει κανονικά ο εργοδότης. Επίσης ο εργοδότης θα αναλάβει τις εισφορές που αναλογούν στα 500 ευρώ του νέου μισθού του εργαζομένου, για όσο διάστημα παραμένει στον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:
“Η Κυβέρνηση αποδεδειγμένα διαθέτει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό, εμπροσθοβαρές σχέδιο.
Σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνει, κερδίζοντας, σταδιακά, όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίησή του.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών:
1ον. Βγήκαμε χθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.
2ον. Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.
3ον. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
4ον. Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
5ον. Υπεγράφη, από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Συνεπώς, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επιπλέον ταμειακός χώρος ώστε να υλοποιήσουμε άλλη μια κυβερνητική πρωτοβουλία, με οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρωτοβουλία η οποία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.
Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές”.