ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης ε.τ. Χρυσανθόπουλος: «Οι Τούρκοι μας φοβούνται, μου το εκμυστηρεύτηκαν»

Σε μια «επιθετική εξωτερική πολιτική ως τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας» αναφέρθηκε ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ελλάδας» της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Θανάση Χούπη.

Ο κ. Χρυσανθόπουλος γνωρίζει καλά την Τουρκία. Υπηρέτησε επί μία τριετία ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας Συνεργασίας, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, επί εξαετία και ήταν ο πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία.

«Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης Κορυφής ως προς την ανατολική Μεσόγειο είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Ελλάδος», είπε.

«Διότι, εάν η ΕΕ, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, κόπτεται πάρα πολύ για να ενδυναμωθεί, να προωθήσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να θυσιάσει τα διμερή της συμφέροντα και ποιο συγκεκριμένα η Γερμανία τους εξοπλισμούς που δίνει στην Τουρκία, η Ισπανία το ίδιο, να θυσιάσουν αυτά για να δείξουνε πως αλληλοϋποστηρίζονται τα κράτη μέλη της ΕΕ.

»Δεν το κάνανε αυτό. Και δεν το κάνανε αυτό στα πλαίσια κι άλλων αποτυχιών που έχει δείξει τώρα τελευταία η ΕΕ.

»Το θέμα είναι ότι μας μιλάνε οι Ευρωπαίοι, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάγκη ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύει τα συμφέροντα των κρατών μελών της και των πολιτών της.

»Με την πράξη που έκανε ως προς την Ανατολική Μεσόγειο έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου και τους έδωσε, στα δύο κράτη αυτά, μια μεταχείριση όχι κράτους μέλους αλλά τρίτου κράτους.

»Όπως ήμασταν πριν ενταχθούμε στην ΕΟΚ τότε, αυτή τη μεταχείριση μας έδωσαν.

»Και αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας “ε τότε τι κάνουμε σε αυτήν την ΕΕ εφόσον δεν μπορεί να μας υποστηρίξει”.

»Αυτό είναι το επικίνδυνο.

»Διότι εάν σε κάποια στιγμή προκύψει ένα θέμα εξόδου της Ελλάδος από την ΕΕ θα γίνει μια μεγάλη ταραχή στις αγορές και γενικά στην ΕΕ διότι μετά από το ΗΒ εμφανίζεται ένα δεύτερο κράτος, δεν έχει συμβεί ακόμα αλλά έτσι που πάει η ΕΕ προς αυτόν τον δρόμο οδηγείται».

Γιατί «μαλάκωσε» η Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής

«Η Γαλλία παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ΕΕ και βεβαίως πάντοτε έχει, στα πλαίσια των διεργασιών μέσα στην ΕΕ, σαν ένα φιλικό αντίπαλο τη Γερμανία.

»Η Γαλλία βγήκε και μας υποστήριξε.

»Μεσολάβησε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ένα πολύωρο τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προς τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, όπου δεν γνωρίζω τι ελέχθη σε αυτή τη συζήτηση, και ίσως αυτό το τηλεφώνημα να επηρέασε κατά κάποιο τρόπο τη γαλλική θέση και να μη επέμεινε μέχρι το τέλος στο θέμα των κυρώσεων».

Η Ελλάδα να προσδιορίσει τι θέλει
«Ως Έλληνες θα πρέπει να έχουμε μια πολιτική ηγεσία που θα προσδιορίσει πρώτα από όλα τι θέλει η Ελλάδα για τον εαυτό της και όχι τι θέλει ο διεθνής παράγων για την Ελλάδα.

»Όταν το κάνει αυτό τότε μπορούμε να χειριστούμε τον διεθνή παράγοντα προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας.

»Κι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται.

»Όλοι κοιτάνε τι θα πει ο ένας και τι θα πει ο άλλος.

»Μα εμείς τι θέλουμε! Και δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε αυτό.

»Επίσης, να προχωρήσω λίγο, θα πρέπει ως Έλληνες, ως Ελλάδα, να ασχοληθούμε και να μάθουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες του πλανήτη.

»Γιατί ποιο εύκολα θα ακούσουν και θα αντιδράσουν θετικά στα ελληνικά αιτήματα εάν προηγηθεί συζήτηση με προτάσεις επίλυσης των ξένων προβλημάτων, αυτό αφορά κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες.

»Πόσες φορές στη διάρκεια της καριέρας μου έπρεπε να κάνω ένα διμερές διάβημα και πήγαινα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όπου ήμουνα και τους συζητούσα για τα δικά τους θέματα ζωτικά που είχαν τη στιγμή εκείνη και τους πρότεινα τρόπους επίλυσής τους.

»Όταν έμπαινα στο δικό μου το θέμα με ακούγανε με ανοιχτά αφτιά και ήταν θετικοί στο αίτημα και στο διάβημα που είχα να τους κάνω.

»Δεν μπορούμε συνέχεια να θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και θα πρέπει όλοι να ακούνε τα παράπονά μας. Πρέπει κι εμείς να ακούμε τα παράπονα των άλλων κρατών.

»Θα πρέπει επίσης, μέσα στην ΕΕ, οι δικές μας πολιτικές ηγεσίες να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι συνέχεια ακούμε και λέμε ότι η ΕΕ δεν μας υποστηρίζει.

»Μα είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην υποστηρίζει τον εαυτό της;

»Στην Ελλάδα εναπόκειται να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για το δίκιο ενός αιτήματος, είτε πρόκειται για την Τουρκία, είτε πρόκειται για αγροτική πολιτική.

»Όλοι λένε ότι εμείς φταίμε για την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε και ήρθαν τα μνημόνια.

»Έχουμε βεβαίως μια ευθύνη που όλοι μας την αναγνωρίζουμε, αλλά τα λάθη της ΕΕ είναι ασυγχώρητα κι εάν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια αυτά θα πρέπει να επικαλούμαστε συνέχεια».

Οι Τούρκοι μας φοβούνται

«Να σας πω κάτι που έμαθα από τους Τούρκους, έμεινα στην Τουρκία Γενικός Πρόξενος τρία χρόνια, γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ άλλα έξι χρόνια, αυτό που έμαθα από τους Τούρκους, μου το εκμυστηρεύτηκαν, είναι ότι μας φοβούνται.

»Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μας φοβούνται. Μου το εξήγησαν σιγά σιγά, μας φοβούνται επειδή είμαστε απρόβλεπτοι ως χαρακτήρες…».

Να αρχίσουμε να διεκδικούμε
«Για την Τουρκία, τι κάνουμε εδώ με τους Τούρκους.

»Πρώτα από όλα θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική του δεν διεκδικούμε τίποτα.

»Και να αρχίσουμε και εμείς να διεκδικούμε κάτι».

Οι μουφτήδες

«Ξέρετε την ιστορία με τους μουφτήδες της Θράκης, που οι Τούρκοι μας λένε συνέχεια ότι πρέπει να εκλέγονται.

»Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Τουρκία αντί να διορίζονται.

»Εάν η Τουρκία πάρει την απόφαση να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Τουρκία, τότε μόνο θα μπορέσει η Ελλάδα να εξετάσει το αίτημά τους να εκλέγονται οι μουφτήδες στην Ελλάδα. Τι πιο απλό;».

Η Τουρκία έχει παραβιάσει τη Λωζάνη στη Συρία

«Η Ελλάδα να καταγγείλει την Τουρκία για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης στην Ανατολή με την κατοχή τμημάτων της Συρίας.

»Διότι όπως είναι γνωστό, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν καλύπτει μόνο τα ελληνοτουρκικά, καλύπτει όλα τα προβλήματα που είχε η Τουρκία σε όλα τα σύνορά της.

»Αυτή τη στιγμή με την εισβολή που έχει κάνει και με την κατοχή τμημάτων της Συρίας έχει παραβιαστεί η Συνθήκη και κανείς δεν λέει τίποτα.

»Να εμπλέξουμε και την Ιαπωνία σε θέματα παραβιάσεων της Συνθήκης, που είναι μία από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact