ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Στους 1.427 οι νεκροί από τον Έμπολα


Οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό

H επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.427 ανθρώπους στη δυτική Αφρική σύμφωνα με νέο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).  Ο  ΠΟΥ σημειώνει πως το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.615, ενώ προειδοποιεί  ότι η κλίμακα της επιδημίας του ιού έχει υποτιμηθεί σημαντικά, καθώς οι οικογένειες κρύβουν ανθρώπους που έχουν μολυνθεί μέσα στα σπίτια τους.

Μάλιστα ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι καταρτίζει ένα σχέδιο για τη στρατηγική του όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού μέσα στους επόμενους έξι ως εννέα μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αναμένει η επιδημία να ανασχεθεί νωρίτερα.

Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται προτιμούν να πεθάνουν στα σπίτια τους, εξήγησε ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό αυτό συμβαίνει ιδίως στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, όπου το στίγμα και η κοινωνική απόρριψη λόγω του Έμπολα αποτελούν γενικευμένο πρόβλημα.
Ορισμένοι στη δυτική Αφρική συνεχίζουν να αρνούνται ότι υπάρχει ο ιός. Άλλοι πιστεύουν ότι οι πτέρυγες απομόνωσης των ασθενών στην πραγματικότητα είναι θάλαμοι επώασης του Έμπολα, τονίζει ο ΠΟΥ.

Επιπλέον, οι χώρες οι οποίες πλήττονται από τον Έμπολα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας, ανέφερε ο ΠΟΥ. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να χειριστούν τον αριθμό των κρουσμάτων, τόσο από διαγνωστική άποψη όσο και με δεδομένο τον αριθμό των κλινών τους, σε όλη τη δυτική Αφρική, επισήμανε ακόμη.

Εξάλλου πολυάριθμα ιατρικά κέντρα και κλινικές έχουν κλείσει στις χώρες που πλήττονται από την επιδημία διότι το ιατρικό προσωπικό τράπηκε σε φυγή, εξαιτίας του φόβου ότι θα προσβληθεί από τον Έμπολα.

Στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, την Μονρόβια, αλλά και σε άλλες περιοχές, σχεδόν όλες οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ο ΠΟΥ.

Αμέσως μόλις ανοίγουν νέες εγκαταστάσεις για ασθενείς του Έμπολα κατακλύζονται με ασθενείς, κάτι το οποίο σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα ορατά διά γυμνού οφθαλμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Υπάρχουν επίσης «γκρίζες ζώνες», χωριά όπου οι κάτοικοι αρνούνται στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών να κάνουν έρευνα για κρούσματα ή δεν υπάρχει πρόσβαση λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων. Σε πολλά χωριά στην επαρχία, οι κάτοικοι καίνε πτώματα χωρίς να ειδοποιούν καν τις αρχές.

Σημειώνεται ότι στη δυτική Αφρική η επιδημία του Έμπολα από τις 18 Αυγούστους έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 576 ανθρώπους στη Λιβερία, 396 στη Γουινέα και 374 στη Σιέρα Λεόνε.

Ο ΠΟΥ επικρίνεται από διάφορες πλευρές —π.χ. από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα— διότι οι ενέργειές του είναι ανεπαρκείς και καθυστερημένες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact