Να απαντήσει στο καυτό ερώτημα «πότε τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας;» επιχειρεί η Wall Street Journal .
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα οικονομικά περιθώρια της Ελλάδας στενεύουν καθώς η χώρα καλείται να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους μήνες, γεγονός που καθιστά αναγκαία περισσότερο από ποτέ έναν άμεσο και έντιμο συμβιβασμό.
Πόσο χρόνο έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα μέχρι να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας;
H αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Ούτε και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. «Η κατάσταση σε όρους ρευστότητας είναι εξαιρετικά ρευστή», δηλώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με κάποιους, τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί στα μέσα Απριλίου. Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στους πιστωτές της όσο και τις εγχώριες πληρωμές, κυρίως τους μισθούς και τις συντάξεις. Στο μεταξύ, ελπίζει ότι θα αποδώσουν καρπούς τα νέα φορολογικά μέτρα που έχει εξαγγείλει, αλλά δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά. Το πότε θα εξαντληθούν θα εξαρτηθεί από το πόσες – εγχώριες – πληρωμές είναι πρόθυμη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Πότε είναι προγραμματισμένες οι επόμενες αποπληρωμές χρέους;
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, στις 9 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής παραμένει αβέβαιο το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα. Ελληνες αξιωματούχοι αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν δημοσίως εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πληρωμή. Ορισμένοι Ελληνες αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει πως δεν θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
Εχει ταμειακά αποθέματα η ελληνική κυβέρνηση;
Οχι πολλά. Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων στις 8 Απριλίου, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως η νέα νομοθεσία θα δώσει κίνητρο στους Ελληνες φορολογούμενους, προκειμένου να καταβάλλουν τους φόρους τους και να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.
Ποιες είναι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα;
Μετά από την αποπληρωμή της 9ης Απριλίου στο ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 2,4 δισ. βραχυπρόθεσμου χρέους σε ιδιώτες επενδυτές, στις 14 και 17 Απριλίου. Μετά η κυβέρνηση πρέπει να βρει επιπλέον 1,7 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει κανονικά να πληρωθούν στα τέλη Απριλίου. Αλλα 1,4 δισ. για εξαγορά έντοκων γραμματίων απαιτούνται στις 8 Μαρτίου και αποπληρωμή 779 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Αλλά η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου, όταν ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα 3,5 δισεκατομμυρίων, τα οποία κατέχει η ΕΚΤ. Η αποτυχία αποπληρωμής σίγουρα θα σημάνει το τέλος της Ελλάδας στο ευρώ.
Πηγή