Γαστρίτιδα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση του στομάχου στους ενήλικες και μπορεί επίσης να επηρεάσει τα παιδιά.
Το τοίχωμα του στομάχου φλεγμαίνει και μπορεί ακόμη να υπάρχουν και ανοιχτές πληγές (έλκη) που σχηματίζονται στα τοιχώματα.
Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι οξεία, ή χρόνια, με την τελευταία συχνά να συνδέεται με λοίμωξη από το βακτήριο H.pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).
Τι συμβαίνει στην γαστρίτιδα
Το στομάχι έχει την ικανότητα να παράγει διαβρωτικά υγρά γαστρικού οξέος. Έχει επίσης μηχανισμούς για να διασφαλίσει ότι αυτό το οξύ, μαζί με άλλα ισχυρά πεπτικά ένζυμα που εκκρίνει το στομάχι, δεν ερεθίζουν ή διαβρώνουν το τοίχωμά του. Αυτό διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό από ένα φράγμα βλέννας που χωρίζει το οξύ και τα ένζυμα μέσα στο στομάχι από τον ιστό στο τοίχωμα του στομάχου.
Ωστόσο, αυτό το φυσικό φράγμα βλέννας μπορεί μερικές φορές να μην λειτουργήσει αποτελεσματικά. Το οξύ του στομάχου και τα ένζυμα μπορούν στη συνέχεια να έλθουν σε επαφή με το τοίχωμα του στομάχου. Λόγω της διαβρωτικής φύσης τους, το οξύ και τα ένζυμα προκαλούν φλεγμονή του τοιχώματος του στομάχου. Αυτό επηρεάζει τα κύτταρα παραγωγής βλέννας στο τοίχωμα του στομάχου, τα οποία αδυνατούν να αποκαταστήσουν την ζημιά στις πληγείσες περιοχές του φράγματος βλέννας.
Η γαστρίτιδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη διαβρωτική, ή διαβρωτική. Στην μη διαβρωτική γαστρίτιδα το τοίχωμα του στομάχου φλεγμαίνει, αλλά δεν υπάρχουν ανοικτές πληγές (έλκη) στον ιστό. Αντίθετα, στην διαβρωτική γαστρίτιδα, το τοίχωμα του στομάχου είναι κατεστραμμένο στο σημείο που υπάρχουν έλκη.
Οι δύο κύριες αιτίες στην γαστρίτιδα είναι η υπερβολική χρήση φαρμάκων και η βακτηριακή λοίμωξη. Υπάρχουν διάφορες άλλες αιτίες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (αλκοολική γαστρίτιδα) και οι περιπτώσεις που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο τοίχωμα του στομάχου (αυτοάνοση γαστρίτιδα). Ωστόσο, αυτές οι αιτίες είναι λιγότερο συχνές σε σύγκριση με τη χρήση φαρμάκων και την βακτηριακή λοίμωξη του στομάχου.
Φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (που μπορεί κανείς να βρει στα φαρμακεία ακόμα και χωρίς συνταγή γιατρού) μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το φράγμα της βλέννας του στομάχου επηρεάζοντας την έκκριση βλέννας. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.pylori) είναι ένα είδος βακτηρίων που μπορεί να αντέξει το οξύ του στομάχου.
Πώς να εντοπίσετε την γαστρίτιδα
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν χρόνια γαστρίτιδα μέχρι αυτή να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια άλλων διαγνωστικών εξετάσεων. Τα συμπτώματα μπορεί να εκληφθούν ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως η δυσπεψία και μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τόσο ασαφή, ή ήπια, ώστε παραβλέπονται εντελώς.
Η παρουσία των κάτωθι συμπτωμάτων μπορεί να είναι ενδεικτική για πιθανότητα γαστρίτιδας, αλλά μπορεί επίσης να ισχύουν και στο πεπτικό έλκος, το οποίο με τη σειρά του πολλές φορές συνδέεται με τη γαστρίτιδα. Τα συμπτώματα αυτά χαρακτηρίζονται από:
- Δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα
- Αλλαγή στην όρεξη
- Ναυτία
Άλλα πεπτικά συμπτώματα που τείνουν να υποχωρούν, ή να επιδεινώνονται με το φαγητό
Η γαστρίτιδα εκδηλώνεται στο στομάχι, ενώ το πεπτικό έλκος είναι πιο πιθανό να συμβεί στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου), το οποίο ξεκινάει από το στομάχι. Τα πεπτικά έλκη συχνά προηγούνται της γαστρίτιδας και της δωδεκαδακτυλίτιδας.
Γαστρίτιδα: Τα 6 βασικά συμπτώματαΔείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα
Σελίδες 1 2