Τα παυσίπονα είναι η αλήθεια ότι μας βοηθούν στο να περάσει ο πόνος οπουδήποτε στο σώμα μας άμεσα. Ο πόνος όμως είναι το «μήνυμα» που μας στέλνει ο οργανισμός μας, όταν αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποια βλάβη. Έτσι κατά πόσο αυτή η «εύκολη» λύση των παυσίπονων κάνει καλό στην υγεία μας;
Μπορούν τα παυσίπονα να προκαλέσουν εθισμό;
Οι βασικές κατηγορίες αναλγητικών, δηλαδή η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δεν προκαλούν εξάρτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν εθίζεται σε αυτές, και αυτό διότι δρουν στα σημεία του πόνου και όχι στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Παρόλα αυτά, υπάρχει περίπτωση κάποιος να αναπτύξει ανοχή στο φάρμακο όσο περνάει ο καιρός. Μάλιστα, αν λαμβάνει παυσίπονα για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει χρόνιους πόνους, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο αυτός ο πόνος να χειροτερεύσει.
Τι συμβαίνει όταν κάνουμε κατάχρηση;
Ένας απλός πονοκέφαλος που μπορεί να προκληθεί από το άγχος ή την πίεση συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με υπερβολική κατανάλωση παυσίπονων. Όταν, λοιπόν, σταματήσουμε τα φάρμακα, ακολουθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος και ανατρέχουμε και πάλι στο φαρμακείο του σπιτιού μας. Έτσι, υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε σε υπερβολική χρήση φαρμάκων.
Σε περίπτωση που γίνει κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων, τότε υπάρχει περίπτωση αντί να δράσουν μειώνοντας τον πόνο, να τον εντείνουν. Σύμφωνα με έρευνες, αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί, μπορούμε να προκαλέσουμε οι ίδιοι πονοκέφαλο στον εαυτό μας και επιπλέον δυσάρεστες αντιδράσεις!
Κάτι τέτοιο μπορεί συχνά να συμβεί σε άτομα με χρόνιους πονοκεφάλους, που λαμβάνουν καθημερινά χάπια, αυξάνοντας τις δόσεις και αυξάνοντας έτσι τον πόνο. Καλό είναι λοιπόν, να σκεφτόμαστε καλά πριν πάρουμε ένα ακόμη αναλγητικό, καθώς αν πονοκέφαλοι είναι πιο έντονοι ή πιο συχνοί, μπορεί να κάνουμε υπερβολική χρήση φαρμάκων.
Μπορούμε να παίρνουμε δύο παυσίπονα μαζί;
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και να μην ξεπερνάμε τη μέγιστη δοσολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τις παρενέργειες που μπορεί να μας προκαλέσουν και να μας δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα.
Τέλος, αν θέλουμε να πάρουμε διαφορετικές ουσίες, τότε το πιθανότερο είναι πως θα δράσουν η κάθε μία για τον σκοπό της. Για αυτό, πριν προχωρήσουμε σε πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς, κάνοντας συνδυασμούς, πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.