Η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια αναδεικνύεται σε διαγνωστικό τεστ για τη συχνότατη πάθηση των ματιών!
Η νέα τεχνική αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 80%.
Σκανάροντας και αναλύοντας τις κινήσεις του ματιού, οι ερευνητές μπορούσαν να εντοπίσουν με ακρίβεια ποιοι ασθενείς είχαν εκδηλώσει γλαύκωμα. Η ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αποτέλεσμα της σταδιακής εκφύλισης του οπτικού νεύρου και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της περιφερειακής όρασης και εν τέλει την τύφλωση.
Εκτιμάται ότι 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως το απλό τεστ που επινόησαν θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να χορηγηθεί άμεσα θεραπεία και να σωθεί η όραση.
«Εάν γίνει η ζημιά δεν αντιστρέφεται», τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητής ομάδας David Crabb. «Η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό της πάθησης, η οποία θα γίνεται όλο και συνηθέστερη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.»
Στη δοκιμή συμμετείχαν 44 ηλικιωμένοι με γλαύκωμα και 32 υγιή άτομα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 69 έτη. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να δουν ένα απόσπασμα τηλεοπτικής σειράς και ένα απόσπασμα ταινίας σε υπολογιστή. Κατά την προβολή, ένα ειδικό σύστημα εντοπισμού κατέγραφε τις κινήσεις των ματιών τους και έστελνε τα δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το μοτίβο κίνησης των ματιών μπορούσε να φανερώσει στους ειδικούς εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει πρόβλημα με την περιφερειακή του όραση.
Ο Crabb εξηγεί πως ακόμη και στους ασθενείς με ήπιας μορφής γλαύκωμα το οπτικό πεδίο είναι περιορισμένο. Έτσι, ο εγκέφαλος δίνει εντολή στα μάτια να κινούνται συνεχώς με γρήγορο ρυθμό ώστε να καλύψουν τα πιθανά κενά.