Το ξαναπαγωμένο παγωτό όχι μόνο έχει αλλοιωμένη υφή, αλλά είναι και δυνητικά βλαβερό για την υγεία, καθώς εάν έχει προηγουμένως λιώσει πλήρως εκτός κατάψυξης, θα περιέχει πολλά βακτήρια.
Η δηλητηρίαση μάλιστα από λιωμένα παγωτά που έχουν ξαναπαγώσει είναι ιδιαίτερα συχνή, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε καλό είναι να ξέρουμε αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε ότι ένα παγωτό έχει ξεπαγώσει και μετά ξαναπαγώσει; Αυτά είναι τα κύρια σημάδια:
-Η υφή του θα είναι κοκκώδης.
-Θα έχει αναπτύξει κρυστάλλους πάγου.
-Θα είναι πιο σκληρό από το κανονικό παγωτό.
-Θα έχει πιο ουδέτερη γεύση.