Το περασμένο Σάββατο, πατέρας και γιος συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, μετά τον έλεγχο που έγινε στο εργαστήριο που διατηρούσαν. Σε αυτό που συσκεύαζαν το ηλιέλαιο που έφερναν από τη Βουλγαρία, ως δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα
Ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ελαιόλαδο, έχουν αυτές τις μέρες τα μάτια τους 14, για να μην μπουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες.
Οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Μεσσηνία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δείχνουν τις διαστάσεις του προβλήματος.
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ρωτούν για το πώς μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτό που αγοράζουν είναι όντως αυτό που πληρώνουν.
O χημικός που συνάντησε το πρωί ο Άγγελος Λαμπίδης στη Θεσσαλονίκη, λέει στο Live News ότι το πρώτο καμπανάκι είναι η τιμή. Αν αυτή είναι χαμηλότερη ο καταναλωτής θα πρέπει αυτόματα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το προϊόν.
«Θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό που βλέπει ως φθηνό είναι κάτι άλλο», ανέφερε ο χημικός, Δημήτρης Εικόσιδος.
Το χρώμα που εστιάζουν ορισμένοι μπορεί να κρύβει την παγίδα που έχει στηθεί.
Δεν είναι μόνο η εξαπάτηση, αλλά και τα προβλήματα υγείας, που όπως επισημαίνουν ειδικοί μπορούν να φέρουν στον οργανισμό μας, τα νοθευμένα ελαιόλαδα.
Το κόλπο του…ψυγείου για την αποφυγή νοθείας
Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν όντως έχει μπροστά του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χρειάζεται χρόνο και… ψυγείο όπως εξηγεί ο χημικός.
Κάπως έτσι με τις αποκαλύψεις για τα νοθευμένα ελαιόλαδα στη χώρα βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο.
Ο Νίκος Κουτσούκος, διευθυντής Σχολείου Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, μίλησε στο LIVE NEWS για το κόλπο του ψυγείου για την αποφυγή νοθείας.
«Στους 4 βαθμούς το λάδι το κανονικό, μάλλον, θα παγώσει εάν το βάλλουμε στο ψυγείο. Εάν είναι νοθευμένο δεν θα παγώσει. Μόνο με χημική ανάλυση μπορούμε να δούμε με τι είναι νοθευμένο το λάδι. Εάν θα παγώσει το λάφι θα κάνει κάποιους κρυστάλλους στην αρχή. Υπάρχουν όμως, και ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να είναι παρθένο ελαιόλαδο αλλά να μην παγώσει λόγω της διαφοροποιημένης σύστασης που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία. Μετά το ξεπάγωνα το λάδι είναι το ίδιο».