Μπορεί ο κίνδυνος εμφάνισης Έμπολα στην Ελλάδα είναι χαμηλός και μάλιστα χαμηλότερος από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν υπάρχουν πτήσεις από και προς τις πληγείσες περιοχές, αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε.
Αντιθέτως, θα πρέπει να είμαστε λεπτομερώς ενημερωμένοι για τους τρόπους μετάδοσης του δυνητικά θανατηφόρου ιού, καθώς και δράσης του στο σώμα μας, προκειμένου να είμαστε προστατευμένοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Δείτε σε αυτό το πολύ απλό, αλλά και κατατοπιστικό βίντεο από το AFP πώς δρα ο ιός Έμπολα, όταν προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό
Σήμερα, η θνητότητα από τον ιό ποικίλει από 50 έως 80%. Η διάγνωση γίνεται με μοριακές μεθόδους.
Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε και εμβόλιο, γι’ αυτό και στους ασθενείς ακολουθείται η συντηρητική αντιμετώπιση.
Ωστόσο, έχει δοκιμαστεί η θεραπεία με αντισώματα ατόμων που έχουν νοσήσει και θεραπεύτηκαν, ενώ σε ερευνητικό επίπεδο βρίσκονται μελέτες για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.
Για τη δημιουργία εμβολίου απαιτούνται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές κλινικές μελέτες, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του για τον ανθρώπινο οργανισμό.