Στις αλλαγές που έχουν επέλθει στη λιανική αγορά ρεύματος από την 1η Αυγούστου και σε όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής ώστε να επιλέξει πάροχο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νέο ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης.
Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ οι αλλαγές είναι οι εξής:
Η μηνιαία πάγια χρέωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ
Απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά
Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.
«Οι καταναλωτές δε θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής:
Η τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ και το κόστος έχει φτάσει έως και 8. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, με υψηλό όμως πάγιο, που ίσως ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.
Οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.
Προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση.
Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Πλέον, και με βάση τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, το τελικό κόστος για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται στα 15 με 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς η κρατική στήριξη έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των λογαριασμών και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις.
Ενδεικτικό της αξίας αλλά και της σημασίας της επιδότησης είναι πως το ύψος της για τον Αύγουστο θα φτάσει το 1,136 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τόσο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με τα χρήματα αυτά θα καλυφθεί έως και το 90% της αύξησης για τους οικιακούς καταναλωτές, τόσο για τις κύριες όσο και για τις μη κύριες κατοικίες, ενώ οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου επιδοτούνται με το 100% της αύξησης.
Αντίστοιχα, καλύπτεται το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.
Συγκεκριμένα, και σε απόλυτα ποσά, για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση αντιστοιχεί στο 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης.
Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και η επιδότηση αντιστοιχεί έως και στο 80% της ανατίμησης.
Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να καλυφθεί έως και το 67% της αύξησης.
Τέλος, για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.
Τα τιμολόγια των παρόχων
Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινωθήκαν και τα τιμολόγια των βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν -με πλήρη διαφάνεια- τη λύση που αυτοί κρίνουν ως πιο συμφέρουσα. Πλέον, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σε μηναία βάση για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα (δηλαδή στα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου). Επιπλέον, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν διαφορετικό πάροχο ανά πάσα στιγμή χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κάποια ποινή.
Σε απόλυτες τιμές, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμή 48,6 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα με μηνιαίο πάγιο 3,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η τελική τιμή, μετά και την επιδότηση διαμορφώνεται σε 14,9 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως 2000 κιλοβατώρες και ανεβαίνει στα 16,1 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Αντίστοιχα, η Protergia ανακοίνωσε τιμή 54,913 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα με μηναίο πάγιο 5 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως -μετά την επιδότηση- η τιμή διαμορφώνεται στα 21,213 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Από την πλευρά της η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμή 49,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα με μηνιαίο πάγιο 9,9 ευρώ. Έτσι, η τελική τιμή, μετά την επιδότηση διαμορφώνεται στο επίπεδο των 15,8 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τέλος η Watt & Volt ανακοίνωσε τρία διαφορετικά πακέτα προς τους καταναλωτές της που ξεκινούν από το επίπεδο των 37,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και φτάνουν τα 58,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αντίστοιχα το μηνιαίο πάγιο διαμορφώνεται από 29,9 έως 14,9 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση η τιμή κυμαίνεται από 3,8 έως 33,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.