Όλοι και όλες σκεφτόμαστε διάφορα σενάρια.
Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Όλοι αισθάνονται ότι το θερμό επεισόδιο είναι κοντά.Αφορμή στάθηκε η υπογραφή Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, σύμφωνα με το οποίο η Κρήτη, η Ρόδος και η Κάρπαθος δεν ανήκουν στην Ελλάδα επί της ουσίας.
Αυτό το κάνουν οι Τούρκοι για να κάνουν έρευνες για Φυσικό Αέριο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και για να βάλουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 1 πράγμα να παραχωρήσει η Ελλάδα από τα 10 που ζητά η Τουρκία, είναι αρκετό για τον Ερντογάν.
Απένταντί μας δεν έχουμε την Τουρκία του 90 και του 2000, αλλά την Τουρκία του 2019.Παράγει δικά της οπλικά συστήματα (καλά ή κακά) και την δική της στρατιωτική τεχνολογία. Έχει ένα στρατό ισχυρό με εμπειρία μάχης στην Συρία και στο Ιράκ.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το μεταναστευτικό. Οι Τούρκοι όποτε το επιθυμούν στέλνουν στην Ελλάδα μετανάστες. Μέσα στους πράγματι ταλαιπωρημένους που έρχονται, πόσοι Τούρκοι πράκτορες υπάρχουν;
Ο πόλεμος δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία
Η Τουρκία μοιάζει να έχει ικανότερα στρατιωτικά μέσα από την Ελλάδα έστω στα σημεία. Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια δεν έκανε καμία γενναία στρατιωτική αγορά, εκτός και αν προσμετρήσουμε την προσπάθεια απόκτησης μόλις 2 drone ΜQ-9 τα οποία δεν θα εξοπλίσουμε κιόλας.
Όπως και να έχει, σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και οι δύο χώρες θα δεχτούν πλήγματα καταστροφικά. Αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα, ούτε την Τουρκία.
Τα απλά βήματα που θα αποτρέψουν το θερμό επεισόδιο ή τον πόλεμο, αν φυσικά επικρατήσει η λογική μέσα στην Τουρκία.
Ανανέωση του εξοπλισμού του Πεζικού.
Ανανέωση του εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων.
Ανανέωση της Αεροπορίας Στρατού.
Ανανέωση της Αεροπορίας του Ναυτικού.
Κανένας σοβαρός αντίπαλος, δεν θα σκεφτεί να εισβάλει σε μια χώρα που μπορεί να του επιφέρει πολλαπλά πλήγματα. Επειδή όμως ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, θα πρέπει να γίνουμε απρόβλεπτοι και εμείς.
Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στην Τουρκία, που δεν νιώθουν Τούρκοι αλλά Έλληνες. Αυτούς τους ανθρώπους η Ελλάδα τους έχει ξεχάσει. Μέγα θέμα αποτελεί και η Αρμενία, που σαν Κράτος έχει παγωμένες σχέσεις με την Τουρκία.
Μια διακρατική στρατιωτική συμφωνία με την Αρμενία, σίγουρα δεν θα μας έβλαπτε (άνοιγμα βάσης στην Αρμενία). Παράλληλα υπάρχουν οι Κούρδοι που όπως όλοι γνωρίζουμε, διατηρούν τις χειρότερες σχέσεις με την Τουρκία. Αυτή την κακή σχέση, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.
Τέλος, σε επίπεδο πολιτικής επιρροής εντός της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός.
Photo:eurokinissi
el.gr