Αν τις τελευταίες μέρες οι πόνοι που νιώθετε στο σώμα σας έχουν επιδεινωθεί, κατά πάσα πιθανότητα κατηγορείτε τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα.
Ποια είναι όμως η γνώμη των ειδικών; Τελικά ο κρύος καιρός μάς κάνει να πονάμε πιο πολύ;
Σύμφωνα με δύο νέες αυστραλιανές μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από το ινστιτούτο ιατρικών ερευνών George Institute for Global Health, η σχέση κακοκαιρίας και δυσφορίας είναι μάλλον στο μυαλό μας… Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες απλώς μας κάνουν να έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση των ενοχλήσεων, ενώ από την άλλη ξεχνάμε (κυριολεκτικά) τον πόνο μας όταν βγαίνει ο ήλιος.
Στη μία εκ των δύο μελετών συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα με χαμηλή οσφυαλγία και στη δεύτερη περίπου 350 άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από την υπηρεσία μετεωρολογίας της Αυστραλίας (BOM) και τα ανέλυσαν συνδυαστικά με τις αναφορές των συμμετεχόντων για την ένταση των συμπτωμάτων τους. Δεν εντοπίστηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στους πόνους και στη θερμοκρασία, τα επίπεδα υγρασίας, την ατμοσφαιρική πίεση, την κατεύθυνση του αέρα ή τις κατακρημνίσεις.
Οι δύο νέες μελέτες συνάδουν με παλαιότερα ευρήματα (2014) από το ινστιτούτο.
Σχολιάζοντας τις νέες μελέτες, ο καθηγητής Κρις Μάχερ από το George Institute for Global Health αναφέρει: «Η πεποίθηση ότι ο πόνος και η κακοκαιρία συνδέονται χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όμως οι έρευνές μας δείχνουν πως βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ανακαλούν στη μνήμη τους περιστατικά που επιβεβαιώνουν τις προϋπάρχουσες απόψεις τους. Έχουμε την τάση να θυμόμαστε τον πόνο μόνο τις μέρες που κάνει κρύο και βρέχει, ενώ αντίθετα τον αγνοούμε όταν έχει ήλιο και ο καιρός είναι γλυκός».
Η μελέτη στους ασθενείς με οσφυαλγία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pain Medicine, ενώ η μελέτη στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Osteoarthritis and Cartilage.
Πηγή: onmed.gr