Από όλα τα μέλη της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, η κολοκύθα είναι ίσως το πιο υποτιμημένο.
Κάθε φορά που ανοίγουμε μια κολοκύθα για να την μαγειρέψουμε, αυτό που ίσως μας δυσκολεύει είναι ότι το καθάρισμά της. Αφήνουμε στην άκρη πολλά «άχρηστα» υπολείμματα, από τη φλούδα μέχρι τα ινώδη εσωτερικά της μέρη και τους σπόρους. Αλλά αυτοί οι κολοκυνθόσποροι είναι ένας πολύτιμος θησαυρός της διατροφής!
Η ουσία βρίσκεται στους σπόρους.
Όπως πολλά λαχανικά και φρούτα, οι μικροσκοπικοί σπόροι της κολοκύθας περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες! Μπορούμε να τους καταναλώσουμε ψημένους, ωμούς, ως πρόσθετο σε άλλα τρόφιμα, ή με τη χούφτα, ακόμη και θρυμματισμένους που μας δίνουν ωραίο φυτικό βούτυρο!
Το όφελος της κατανάλωσης ολόκληρων των σπόρων (με το κέλυφος άθικτο) είναι ότι το κέλυφος περιέχει πολλές φυτικές ίνες, περίπου 60% περισσότερες ίνες από τον ίδιο τον σπόρο. Εάν καβουρδίσουμε δε το κέλυφος, του δίνουμε μια ωραία, τραγανή υφή.
Εκτός από τη κηπευτική τους χρήση, δηλαδή να τους φυτέψουμε τη νέα σεζόν για να μας χαρίσουν νέα φυτά, οι σπόροι της κολοκύθας μπορούν να μας διατηρήσουν ακμαίους. Ας δούμε μαζί ορισμένους λόγους που θα μας κάνουν να καταναλώνουμε σπόρους κολοκύθας! 1. Πρόληψη κατά του καρκίνου.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οι συσκευασίες τροφίμων περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ελάχιστη μόνο ποσότητα από αυτές τις ουσίες συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν ρυθμιστές ορμονών και αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν την επίδραση των ενδοκρινικών διαταρακτών και να αποτρέψουν το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτών των σπόρων στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Η υψηλή περιεκτικότητα ψευδαργύρου του κολοκυθόσπορου είναι αποτελεσματική στην αποτοξίνωση των όρχεων και μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και αφροδισιακό . Πλούσιοι, επίσης, σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, οι σπόροι κολοκύθας μειώνουν την κυτταρική οξείδωση και τις φλεγμονές που ενδεχομένως να οδηγήσουνε σε πολλές άλλες ασθένειες.
2. Ρυθμίζουν το επίπεδο σακχάρου του αίματος.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, οι κολοκυθόσποροι φαίνεται ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εδώ είναι το συμπέρασμα της μελέτης που μας εντυπωσίασε:
«Βάσει των αποτελεσμάτων που περιγράψαμε παραπάνω, θεωρούμε ότι η κύρια λειτουργία του PCE-C [ακατέργαστο εκχύλισμα κολοκύθας] δεν είναι να διεγείρει τα β-κύτταρα στα νησίδια του Langerhans για να αυξήσει την έκκριση ινσουλίνης, αλλά να αποκαταστήσει τα νησίδια του Langerhans, για να ενεργούν ως ευαισθητοποιητές για την ενίσχυση της δράσης της ινσουλίνης, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη των ιστών-στόχων όπως το συκώτι, οι μύες και ο λιπώδης ιστός[δόθηκε έμφαση]. Οι πολυσακχαρίτες κολοκύθας μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της λειτουργίας του ήπατος και της χρήσης γλυκόζης».
Το εκχύλισμα κολοκυθόσπορου δεν διεγείρει απλά την παραγωγή ινσουλίνης, επουλώνει τα μέρη του παγκρέατος που το παράγουν και βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.
Παρόμοια αποτελέσματα έδειξαν έρευνες σχετικά με τα οφέλη του καρπού της κολοκύθας . Πιστεύεται ότι οι πολυσακχαρίτες (μακριές αλυσίδες μονομερών υδατανθράκων) των σπόρων (και των καρπών) είναι τα βασικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για αυτές τις επιδράσεις. Οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται επίσης για παροχή ενέργειας και συμβάλλουν στην προώθηση της υγιούς κυτταρικής δομής.
3. Πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης.
Η υγεία των οστών απαιτεί άσκηση και σωστή διατροφή, αλλά και μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο. Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και κάλιο!
4. Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Ως ρυθμιστής ορμονών, ο ψευδάργυρος των σπόρων κολοκύθας ρυθμίζει την ισορροπία της προγεστερόνης και των οιστρογόνων ορμονών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2011 κατέδειξε την ικανότητα του ελαίου κολοκύθας να ρυθμίζει τη χοληστερόλη, να μειώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων, των πονοκεφάλων και του πόνου των αρθρώσεων.
5. Ρυθμίζουν την χοληστερόλη LDL.
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι το είδος της χοληστερόλης που μας κάνει να ανησυχούμε (κακή χοληστερόλη). Αν και είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία, η σύγχρονη δυτική διατροφή ενθαρρύνει δυστυχώς την υπερβολική παραγωγή αυτής της ουσίας με αυτή την υπέρμετρη κατανάλωση λιπών και χημικών που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο μετατρέπεται σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο σώμα μας. Αυτά τα οξέα στη συνέχεια ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL, της «καλής χοληστερόλης») και της LDL.
6. Και απώλεια βάρους.
Μια χούφτα κολοκυθόσποροι είναι γεμάτη πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και προσφέρει πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό μας. Η περιεκτικότητά σε φωσφόρο υποστηρίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών και αυξάνει την ενέργεια χωρίς να προκαλεί αύξηση βάρους.