Τα κεντρικά μηνύματα που έστειλε με την παρουσία του στη χώρα μας ο Γάλλος Πρόεδρος
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, είναι η κυβέρνηση.
Το σύνολο της παρουσίας του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα συγκλίνει στην κατεύθυνση: της στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την πορεία ανάκαμψής της γενικότερα, και της γαλλικής στήριξης στον δρόμο της χώρας για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ειδικότερα.
Αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος το έδειξε πολυεπίπεδα: οι πολιτικές δηλώσεις του για την γ’ αξιολόγηση, τον ρόλο του ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος, οι ιδέες που κατέθεσε για την επανάκτηση της κυριαρχίας της Ευρώπης, η στενή οικονομική/επιχειρηματική συνεργασία που εγκαθιδρύθηκε μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.
Η βαρύτητα του συμβολισμού καθεαυτού της επίσκεψης του στην Ελλάδα και των μηνυμάτων που έστειλε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενισχύεται από τη χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε: Στο ξεκίνημα των συζητήσεων για την γ’ αξιολόγηση. Επιπλέον, η επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, αλλά και ενόψει της επανέναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οπότε και θα αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις για τις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ για την επανεκκίνησή της. Ο Γάλλος Πρόεδρος που επιθυμεί την αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, βλέπει “παράθυρο” ευκαιρίας τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν νωπές λαϊκές εντολές, αλλά θεωρεί προϋπόθεση την επίλυση της ελληνικής κρίσης οριστικά για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Ως προς τη διαπραγμάτευση που ξεκινά οσονούπω για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, θεωρούν από την κυβέρνηση ότι οι τοποθετήσεις Μακρόν για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς νέες απαιτήσεις από το ΔΝΤ, είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο Γάλλος Πρόεδρος στην οριστική υπέρβαση της ελληνικής κρίσης. Από τις δηλώσεις του κ. Μακρόν φάνηκε ότι επιθυμεί το γρήγορο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και παράλληλη συζήτηση για το χρέος, χωρίς νέα προαπαιτούμενα. «Και το Eurogroup», τόνισε, «θα πρέπει να συνοδεύει την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής και να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους». Είπε επίσης ότι όσον αφορά στην ελληνική πλευρά, θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ιδιαίτερα και το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι “βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται” και υπογραμμίζουν την έμφαση που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος στην ανάγκη να διευθετηθεί οριστικά και το θέμα του χρέους. Παράλληλα, είπε για το Ταμείο ότι “δεν είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει” και πως η εθνική κυριαρχία και η αξιοπιστία της Ευρώπης πάσχει. Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, με αφορμή τη συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη, Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν τόνισαν ότι θα πρέπει να είναι αυτοδύναμη για να επιλύει τα προβλήματα της και ότι διαθέτει τα εργαλεία για να το κάνει αυτό.
Εν είδει μηνύματος προς όσους συνήθως εμφανίζουν εμπόδια και προκαλούν καθυστερήσεις, οι δύο άνδρες εξέφρασαν από τις κοινές δηλώσεις τους στο Μ. Μαξίμου την πεποίθηση και την εκτίμηση ότι δεν θα παρουσιαστούν προσκόμματα στη διαπραγμάτευση. “Από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα έτοιμοι και αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018) και είμαι βέβαιος πως την ίδια προσέγγιση έχουν και οι υπόλοιποι θεσμοί προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες που στο παρελθόν δημιούργησαν εμπόδια στην επιτυχή ολοκλήρωση αξιολογήσεων”, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Η θέση του ΔΝΤ σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστη και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις. Αν υπάρξουν διαφωνίες βεβαίως θα πρέπει να δούμε πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, είμαι όμως αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις με το ΔΝΤ και να βρούμε έναν αξιόπιστο και ισχυρό τρόπο να βγούμε από αυτή την κρίση», ήταν μια από τις πολλές σχετικές αναφορές του κ. Μακρόν.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση και στο γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Απόφαση που είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Γαλλία στη θετική εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος, καθώς -όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι- «η στρατηγική Μακρόν για δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης περνά μέσα από την οριστική επίλυση του ελληνικού ζητήματος».
Άλλωστε, όπως ο ίδιος δήλωσε, συμφωνώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική κρίση είναι από την αρχή ευρωπαϊκή κρίση, για να υπογραμμίσει ότι ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας εν μέρει παίζεται εδώ, όπως και το μέλλον της ΕΕ κρίνεται εν μέρει εδώ. Έτσι, από εδώ, και ειδικότερα από την Πνύκα -με όλο το ιστορικό βάρος που έφερε αυτή η εικόνα- ο κ. Μακρόν και ο κ. Τσίπρας διατύπωσαν θεσμικά προωθημένες προτάσεις για την ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές, για περισσότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη, για “ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη” ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ των κρατών και των πολιτών, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ, αλλά και για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές με έμφαση στη νέα γενιά. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εντοπίζουν ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα του Γάλλου Προέδρου παρουσιάζει συγκλίσεις με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη και εκτιμούν ότι αυτή η ατζέντα είναι προνομιακή για την κυβέρνηση.
Ως προς τον τρίτο πυλώνα της επίσκεψης Μακρόν, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων.
Στη συζήτηση που είχαν από κοινού Τσίπρας-Μακρόν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τους εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει οριστικά σελίδα» και απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα για επενδύσεις που θα αποτελέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.
«Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ», ήταν το σαφές μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σημείωσε και εκείνος ότι «η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση». Είπε μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση και πως οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.
Όπως προκύπτει από τη συζήτηση που διεξήχθη, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε τρεις τομείς: τον τραπεζικό (κόκκινα δάνεια) την ενέργεια και τις υποδομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι έχει σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνικής προστασίας. Υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, και επισήμανε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις ΑΠΕ, ενώ επανέλαβε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Όπως προκύπτει από τη συζήτηση, αναφέρθηκε και στο βάρος που ρίχνει η κυβέρνηση και στις υποδομές ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης.