Η “χρυσή” σοκολάτα του Ντουμπάι: Λιχουδιά ή πολυτελές… ρίσκο για την υγεία;
Η πολυδιαφημισμένη σοκολάτα του Ντουμπάι, που υπόσχεται να σας προσφέρει μια “εξωτική εμπειρία γεύσης”, φαίνεται πως έχει κερδίσει περισσότερο τα πρωτοσέλιδα παρά τους ουρανίσκους. Με τιμή που συχνά ξεπερνά τη χρυσή λίρα και χιλιάδες ανθρώπους να την επιδεικνύουν στα social media, έρχεται μια είδηση που μάλλον δεν θα “χωνευτεί” τόσο εύκολα.
Έρευνα από το Υπουργείο Διατροφής της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία ανακάλυψε ότι η συγκεκριμένη σοκολάτα ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Και πριν βιαστείτε να φάτε το τελευταίο κομμάτι που κρύψατε από τους φίλους σας, δείτε τα ευρήματα:
- Ξένα λίπη αντί για σοκολάτα: Όχι, δεν πρόκειται για κάποια νέα gourmet τάση. Πέντε δείγματα περιείχαν φοινικέλαιο αντί για αυθεντική σοκολάτα. Κοινώς, αγοράζετε κάτι που μοιάζει με σοκολάτα, αλλά μόνο σοκολάτα δεν είναι.
- Επικίνδυνες χημικές ουσίες: Οι ίδιες σοκολάτες περιείχαν 3-MCPD και γλυκυδιλικές εστέρες. Σας ακούγονται εξωτικά; Στην πραγματικότητα, θεωρούνται ακατάλληλα για κατανάλωση.
- Τεχνητές χρωστικές: Επτά δείγματα χρησιμοποίησαν τεχνητές βαφές για να φαίνεται η σοκολάτα πιο “πλούσια”. Φυσικά, η πολυτέλεια δεν χρειάζεται να δηλωθεί στη συσκευασία.
- Κρυμμένα αλλεργιογόνα: Τρία δείγματα περιείχαν σουσάμι, το οποίο δεν αναφερόταν πουθενά. Μικρή λεπτομέρεια, αν είστε αλλεργικοί…
- Αφλατοξίνες στις γεμίσεις φιστικιού: Καρκινογόνες ουσίες υψηλών προδιαγραφών – και μάλιστα με διεθνή “πιστοποίηση”.
Με όλα αυτά, το Υπουργείο Διατροφής της Γερμανίας έχει ήδη ξεκινήσει ειδικούς ελέγχους για τα προϊόντα αυτά. Προς το παρόν, ίσως είναι καλύτερα να επενδύσετε σε μια παραδοσιακή, λιγότερο “γκλαμουράτη” σοκολάτα.
Γιατί μπορεί η σοκολάτα του Ντουμπάι να φέρνει λίγη λάμψη στη ρουτίνα σας, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τελικά το πραγματικό κόστος της είναι λίγο πιο πικρό απ’ ό,τι περιμέναμε.