ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα αιτήματα του Κιέβου στη διαπραγμάτευση με την Ρωσία

Να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας είναι διατεθειμένη η Ουκρανία, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Η επιλογή αυτή μεταφράζεται στο ότι πλέον η χώρα δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ ή να έχει στο έδαφός της βάσεις άλλων δυνάμεων.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν, επίσης, 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα, προβλέπονται επίσης εγγυήσεις, ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας. Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

Αναλυτικά η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις:

  • να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες
  • 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας
  • μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση
  • Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
    Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός

 

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας» δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία» πρόσθεσε. «Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

Τι ζητάει η Μόσχα

Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό» .

Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact