Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και εφόσον δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να ανεβαίνουν από τα 55 στα 62.
Τα νέα όρια ηλικίας θα επηρεάσουν -όπως το λέει ξεκάθαρα η νεότερη εκδοχή των μέτρων που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες- όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη.
Δηλαδή θα επηρεάσουν είτε όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης, χωρίς να έχουν πιάσει ακόμη την ηλικία εξόδου, είτε έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης.
Οι αλλαγές θα γίνουν εντός του 2015, μετά το δεύτερο εξάμηνο, και ο χρόνος εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι το 2016, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Το κλειδί των επικείμενων ρυθμίσεων δεν είναι μόνο ότι θα ξεκινήσουν από το 2016, αλλά και το μεταβατικό διάστημα που θα προβλεφθεί -αν προβλεφθεί- για όσους έχουν μεν κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά απέχουν 2 ή 3 έτη για να πιάσουν και την ηλικία εξόδου.
Οι πέντε κατηγορίες είναι:
-Άνδρες στο Δημόσιο με πρόσληψη πριν από το 1983
-Άνδρες και γυναίκες στο Δημόσιο με πρόσληψη μετά το 1983 που βγαίνουν στη σύνταξη από τα 52 με ανήλικο τέκνο το 1011 και το 2012.
-Γυναίκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
-Μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ πριν το 1993 που κατοχυρώνουν δικαίωμα με ανήλικο και 5.500 μέρες ασφάλισης έως το 2012.
-Άνδρες και γυναίκες που κατοχυρώνουν δικαίωμα από το ΙΚΑ με 10.500 μέρες έως το 2012.