H μυκητίαση του στόματος ή επιστημονικά «μυκητιασική στοματίτιδα» είναι μόλυνση των βλεννογόνων του στόματος και της γλώσσας από μύκητες.
Πρόκειται για την πιο τυπική μορφή στοματίτιδας, γνωστή και ως στοματική καντιντίαση, αφού προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από έναν τύπο ζυμομύκητα με την ονομασία Candida Albicans.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο μύκητας Candida Albicans βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος πολλών ανθρώπων χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.
Όταν, ωστόσο, ο Candida Albicans αρχίζει να πολλαπλασιάζεται υπέρμετρα, προκαλείται μόλυνση του στόματος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση μυκητιασικής στοματίτιδας.
Στην περίπτωση αυτή, από τη λοίμωξη συνήθως επηρεάζονται το εσωτερικό των παρειών, τα ούλα, ο ουρανίσκος, ο λαιμός και η γλώσσα.
Τα συμπτώματα που ακολουθούν χαρακτηρίζουν την πιο κοινή μορφή της πάθησης που είναι η Οξεία Ψευδομεμβρανώδης Μυκητίαση:
– Ελαφρά ανυψωμένες λευκές ή λευκοκίτρινες μαλακές πλάκες που αποκολλώνται εύκολα.
– Εμφανίζονται πρώτα στη γλώσσα και μετά απλώνονται στο υπόλοιπο στόμα (ούλα, εσωτερικό παρειών, ουρανίσκο, λαιμό).
– Αν ξύσουμε και αφαιρέσουμε το λευκό στρώμα που καλύπτει το σημείο της προσβολής, αποκαλύπτεται μια ερυθρή φλεγμονώδης επιφάνεια που μπορεί να αρχίσει να αιμορραγεί ελαφρά.
Συνήθως η μυκητίαση δεν προκαλεί πόνο πέρα από μια μικρή ενόχληση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις τα έλκη που δημιουργούνται γίνονται επώδυνα όταν απομακρυνθεί η επιφανειακή λευκή στιβάδα και ερεθιστούν, κυρίως κατά τη μάσηση και το βούρτσισμα των δοντιών.
Τα συμπτώματα άλλων μορφών μυκητίασης είναι:
– Χρόνια Υπερπλαστική Μυκητίαση: ασυμπτωματικές λευκές πλάκες καλά προσφυόμενες στη γλώσσα και την παρειά που δεν αποκολλώνται εύκολα.
– Χρόνια Ατροφική (Ερυθηματώδης) Μυκητίαση: κόκκινες πλάκες με βελούδινη υφή (συνήθως εμφανίζεται κάτω από τεχνητές οδοντοστοιχίες).
Άλλα συμπτώματα
– Λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα καψίματος στο στόμα ή το λαιμό ή προβλήματα γεύσης.
– Αν η μυκητίαση επεκταθεί από το στόμα στο λαιμό, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και σε σοβαρές περιπτώσεις πυρετός.
– Σε ορισμένες περιπτώσεις η καντιντίαση του στόματος μπορεί να συνοδεύεται από σκασίματα στα άκρα των χειλιών.
Η μυκητιασική στοματίτιδα δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για άτομα με καλή γενική υγεία. Με σωστή ιατρική φροντίδα, θεραπεύεται μέσα σε διάστημα μιάς με δύο εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε υπόνοια ότι τα σημάδια στο στόμα σας προέρχονται από τη δράση μυκήτων, συμβουλευτείτε το συντομότερο τον οδοντίατρό σας.