«Τα κεφάλαια βρέθηκαν, τώρα πάμε για τους όρους», είναι λίγο ως πολύ το μήνυμα που εκπέμπει λίγο ως πολύ η Αθήνα, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα οποία επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι η πιστωτική γραμμή για την αποκαλούμενη επόμενη ημέρα, περνά μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως έχουν προαναγγείλει στελέχη της Κομισιόν, τα κεφάλαια της προληπτικής βοήθειας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εφόσον βρει κλειστές τις πόρτες των αγορών, θα αντληθούν από τα αδιάθετα του ΤΧΣ, τα οποία και με τη βούλα της ΕΚΤ μένουν ανέγγιχτα. Πέρα, όμως, από αυτά τα περίπου 11,5 δις ευρώ, στον «κουμπαρά» που θέλουν να φτιάξουν οι Ευρωπαίοι θα προστεθούν τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή άλλα περίπου 2,5 δις ευρώ, για την επίμαχη περίοδο.
Τα δύσκολα, όμως, μόλις τώρα αρχίζουν, αφού αν και η Αθήνα προσπαθεί να παρακάμψει τους ασφυκτικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που διέπουν τη λειτουργία των πιστωτικών γραμμών, όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για την προληπτική χρηματοδότηση δεν θα είναι υγιεινός περίπατος. Κατ’ αρχήν, το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά είναι να εμφανίσει αυτή τη συμφωνία ως «ιδιοκτησία» της, έτσι ώστε να απαλλαγεί από την παρουσία και τον ασφυκτικό έλεγχο της Τρόικα. Ο κανονισμός είναι πάντως σαφής: ” όταν ανοίγει μια πιστωτική γραμμή, το μέλος του ΕΜΣ υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής. Ένα μέλος του ΕΜΣ υπό ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), και, ενδεχομένως, το ΔΝΤ, να υιοθετήσει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών των δυσκολιών”.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL), όπου η εποπτεία ξεκινά μόνο εάν το κράτος- μέλος ζητήσει τα κεφάλαια, η Enhanced Conditions Credit Line (ECCL), στην οποία μας «σπρώχνουν» οι Ευρωπαίοι, προβλέπει ενεργοποίηση της επιτήρησης για τη διόρθωση όλων των αποκλίσεων, ευθύς μόλις χορηγηθεί η πίστωση. Με βάση τα παραπάνω, πρώτος στόχος της Αθήνας είναι αυτή η «ενισχυμένη εποπτεία» να ασκείται κυρίως εκ του. μακρόθεν και όσο πιο αραιά χρονικά γίνεται, ενώ η παρουσία του ΔΝΤ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και επειδή οι Ευρωπαίοι το επιθυμούν.
Όσον αφορά στο. περιεχόμενο της εποπτείας, ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή στα εμπλεκόμενα υπουργεία να «αδειάσουν» το καλάθι με τις εκκρεμότητες, έτσι ώστε η τελική φάση της αξιολόγησης να επικεντρωθεί στα «καυτά» μέτωπα ήτοι το Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τις ομαδικές απολύσεις, τις φοροελαφρύνσεις και βέβαια το Ασφαλιστικό, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της πιστωτικής γραμμής.