Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες ο… ξένος Τύπος αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους περιγράφοντας επί της ουσίας μία οριακή κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ,
την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν δημοσίως για μια διαδικασία δύσκολη μεν που όμως συνεχίζεται με προοπτική να υπάρξει μια λύση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι δυσκολίες επικοινωνίας με τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Brussels και Athens group συνεχίζονται αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, «άλλη εικόνα έχει η κυβέρνηση όταν συναντάται με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και άλλη εικόνα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις».
Επί της ουσίας, καταλήγουν τα ίδια στελέχη, αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες έχουν «παγώσει» αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αποφέρουν σε μόνιμη βάση περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος, ενώ η ελληνική πλευρά έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για νέα μείωση συντάξεων.
Μάλιστα σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Μάιο, ενώ όπως λένε εντός της Ε.Ε. υπάρχει μία συζήτηση για «αγορά» από την Ε.Ε. -μένει να αποφασισθεί ο χρόνος και ο τρόπος- του δανείου του ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο «να βγει από το παιχνίδι».
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς και Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι «το Eurogroup αποκλείει την επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση της 24ης Απριλίου», ενώ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, υποστήριξε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση χρημάτων τον Απρίλιο και ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου «θα γίνει μια αξιολόγηση της προόδου της διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση για απελευθέρωση κεφαλαίων θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στις συναντήσεις που θα έχει αύριο στην Ουάσιγκτον ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως στην αυριανή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης-δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο:
«Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», όπου θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ενώ την Παρασκευή, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Αργά χθες το βράδυ η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας πριν την έναρξη συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στη γερμανική πόλη Λίμπεκ, κάλεσε την Ευρώπη «να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα και την κρίση χρέους, όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης αλλά και για να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον», λέγοντας πως «Αν αποτύχει ένας, αποτυγχάνει όλο το σύστημα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε να αποφεύγεται «η ελαφρά» συζήτηση για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τέλος, σε μία άλλη εξέλιξη, χθες η κυβέρνηση με διαφορά μισής ώρας επιχείρησε να διορθώσει ένα λάθος που πήγε να γίνει με τα μέτρα που αφορούσαν στους Σύρους πρόσφυγες όταν, στην πρώτη ανακοίνωση, πηγές του Μαξίμου δήλωναν ότι σε όσους δικαιούνται άσυλο «θα δίνονται άμεσα, τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προτίμησής τους» για να γίνει μισή ώρα μετά ότι
«Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα». Η αλλαγή θεωρήθηκε επιβεβλημένη για να μην προκληθούν αντιδράσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε..