Πού ψηφίζω – Τι γίνεται με τους ετεροδημότες – Πώς ψηφίζω με λίστα – Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές – Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Με τις κάλπες να στήνονται σε όλη τη χώρα και τους ψηφοφόρους να καλούνται και πάλι να δώσουν την ψήφο και την ετυμηγορία τους για το μέλλον της χώρας, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πτυχές της εκλογικής διαδικασίας και πληροφορίες που αφορούν κάθε πολίτη που θα προσέλθει στα εκλογικά τμήματα.
– Ποιες ώρες μπορώ να ψηφίσω;
Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.
– Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;
Για να μάθετε πού ψηφίζετε μπορείτε είτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» να δείτε σε ποιο σχολείο και ποιο εκλογικό τμήμα μπορείτε να ψηφίσετε.
Μπορείτε επίσης να καλέσετε στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών στο 2131361500 (την Κυριακή θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που είναι ανοιχτές οι κάλπες).
– Πόσα και ποια κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές;
Με βάση τις δηλώσεις που κατατέθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές είναι τα παρακάτω:
1. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
2. ΝΕΑ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
3. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝ∆ΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
4. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
5. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑ∆ΑΣ
6. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
7. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ∆ΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ∆ΑΣ (Ο.Κ.∆.Ε.)
8. ΟΑΚΚΕ – Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
9. ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.∆.Α)
11. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ.)
12. ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
13. δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος
14. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
15. ΚΚΕ (μ-λ) – Μ-Λ ΚΚΕ- ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
16. ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελ
17. ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας – εκλογική συνεργασία με Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Ε.Ε.Κ. & ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της αριστεράς.
18. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»
19. ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ – ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:
– Συνδυασμός του πολιτικού κόμματος (Ο.Κ.∆.Ε.) δεν ανακηρύχθηκε στην εκλογική περιφέρεια Ν. Ζακύνθου.
– Συνδυασμός του πολιτικού κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.∆.Α) ανακηρύχθηκε στις εκλογικές περιφέρειες Α ́Αθηνών, Β ́Αθηνών, Νομού Αττικής, Α ́Πειραιώς και Β ́Πειραιώς.
– Συνδυασμός του πολιτικού κόμματος δημιουργία, ξανά! Θάνος Τζήμερος δεν ανακηρύχθηκε στην εκλογική περιφέρεια Ν. Αχαΐας.
– Συνδυασμός συνασπισμού κομμάτων ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν ανακηρύχθηκε στις εκλογικές περιφέρειες Ν. Αργολίδας, Ν. Άρτας, Ν. Γρεβενών, Ν. ∆ωδεκανήσου, Ν. Ζακύνθου, Ν. Ημαθίας, Ν. Καστοριάς, Ν. Κέρκυρας, Ν. Κεφαλληνίας, Ν. Κυκλάδων, Ν. Λασιθίου, Ν. Λευκάδας, Ν. Πιερίας, Ν. Σάμου, Ν. Σερρών και Ν. Φλώρινας.
– Συνδυασμός συνασπισμού κομμάτων ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας – εκλογική συνεργασία με Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Ε.Ε.Κ. & ανένταχτους/ες αγωνιστές/στριες της αριστεράς δεν ανακηρύχθηκε στην εκλογική περιφέρεια Ν. Πιερίας.
– Συνδυασμός συνασπισμού κομμάτων ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» ανακηρύχθηκε στις εκλογικές περιφέρειες Α ́Αθηνών, Β ́Αθηνών, Ν. Αττικής, Α ́Πειραιώς, Β ́Πειραιώς, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Αργολίδας, Ν. Αρκαδίας, Ν. Αχαΐας, Ν. Βοιωτίας, Ν. Ηλείας, Ν. Ηρακλείου, Α ́Θεσσαλονίκης, Β ́Θεσσαλονίκης, Ν. Ιωαννίνων, Ν. Καρδίτσας, Ν. Κιλκίς, Ν. Κοζάνης, Ν. Κυκλάδων, Ν. Λάρισας, Ν. Λασιθίου, Ν. Μαγνησίας, Ν. Μεσσηνίας, Ν. Ρεθύμνης, Ν. Φθιώτιδος, Ν. Χαλκιδικής και Ν. Χανίων.
– Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;
Υπάρχουν πολλές επιλογές: αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης βιβλιάριο υγείας. Αποδεκτή γίνεται και η κομμένη ταυτότητα. Αν ωστόσο την έχετε χάσει, οι δήμοι της χώρας και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών αρχών λειτουργούν και την Κυριακή προκειμένου να εκδοθεί νέα ταυτότητα.
– Αν δεν υπάρχει το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους τι να κάνω;
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται, για οποιαδήποτε άλλη αιτία, στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι.
Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας, αλλά όχι στους εκλογικούς καταλόγους του, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, να απευθυνθούν στο δήμο και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
– Είμαι ετεροδημότης, πού ψηφίζω;
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι 30/06/2015. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εγγραφής.
– Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι;
Για τους εργαζόμενους που εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:
– 1 εργάσιμη ημέρα: Για απόσταση από 200-400 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες: από 401 χιλιόμετρα και πάνω
Για τους εργαζόμενους που δεν εφαρμόζεται η πενθήμερη εργασία:
– 1 εργάσιμη ημέρα : Για απόσταση από 100-200 χιλιόμετρα
– 2 εργάσιμες ημέρες : από 201-400 χιλιόμετρα
– 3 εργάσιμες ημέρες: από 401χιλιόμετρα και πάνω
Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.
– Αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι;
Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ’ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου) η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.
– Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
– Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1997).
– Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
– Πώς διευκολύνονται να ψηφίσουν οι πολίτες με αναπηρία;
Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει πως παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ψηφοφόρο με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία. Οι πολίτες με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά για τις περιπτώσεις των ψηφοφόρων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, παρατηρούνται δυσκολίες όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας.
Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω ψηφοφόρους κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος, εάν υπάρχει, ή ακόμα και των ψηφοφόρων. Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση ψηφοφόρου με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συμμετοχή στην ψηφοφορία και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της.
Ως τετοιο τέτοιο θα μπορούσε να είναι η προσωπική μέριμνα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής που επιλέγεται να παραδώσουν στον ψηφοφόρο φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο προσιτό σ’ αυτόν χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος (π.χ. του ισόγειου χώρου) για να ψηφίσει.
Στη συνέχεια, ο ψηφοφόρος παραδίδει τον κλειστό φάκελο με τη ψήφο του στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τμήματος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο ψηφοφόρος που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση της ψηφοφορίας των εκλογέων αυτών.
– Η ψήφος είναι υποχρεωτική;
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας είναι υποχρεωτική.
Εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
– Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
– Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
– Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας
– Γιατί οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου γίνονται με λίστα;
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, όταν γίνονται δεύτερες εκλογές εντός 18 μηνών από τις πρώτες, αυτές διεξάγονται με λίστα και όχι με σταυρό.
– Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές με λίστα;
Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές. Οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ). Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα
– Πώς εκλέγονται οι νέοι βουλευτές;
Οι βουλευτές θα εκλεγούν με βάση την λίστα που καταρτίζει ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά σειρά στη λίστα του ψηφοδελτίου (όπως γίνεται ανάλογα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας). Ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το κάθε κόμμα ορίζονται και οι βουλευτικές έδρες.
– Πώς συγκεντρώνονται και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια) από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του. Θα μεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και μετά το Υπουργείο, αφού τα συγκεντρώσει, θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο – διαδίκτυο), με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Δείτε όλα τα θέματα του Weekend