Οι αναμετρήσεις του Europa League και η έδρα των «πράσινων», πραγματικός «πονοκέφαλος» μετά το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω στατικότητας του στεγάστρου – Επικρατέστερη λύση η Λεωφόρος – Ανακοίνωση με απορίες της ΠΑΕ.
Η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ που γνωστοποίησε για το κλείσιμο του Σταδίου λόγω σοβαρού ζητήματος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο να ψάχνει έδρα για τα εντός παιχνίδια του στο Europa League. Το «τριφύλλι» έδωσε τα δύο τελευταία παιχνίδια του (Μπράγκα-Βιγιαρεάλ) στο Στάδιο. Κάτι που δύσκολα θα ξαναγίνει για φέτος.
Τα ματς που έχει μπροστά του το «τριφύλλι», είναι στις 26 Οκτωβρίου με τη Ρεν και στις 14 Δεκεμβρίου με την Μακάμπι Χάιφα. Αυτά τα παιχνίδια ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν στο ΟΑΚΑ, κάτι που τελικά δε θα γίνει. Γεγονός που αναγκάζει τους «πράσινους» να αλλάξουν έδρα.
Η περίπτωση της Λεωφόρου είναι η λογική λύση, με τον αστερίσκο που μπαίνει να αφορά την UEFA και κατά πόσο θα δώσει έγκριση. Πριν τη σέντρα του group stage, τα στάνταρ της διοργάνωσης απαιτούσαν κάποιες εργασίες οι οποίες δεν έγιναν λόγω της απόφασης να πάει το «τριφύλλι» στο ΟΑΚΑ για τα ευρωπαϊκά ματς.
Με δεδομένο το πρόβλημα που δημιουργείται όμως, ίσως η UEFA να δώσει άδεια και να τελειώσει εκεί το πρόβλημα του «τριφυλλιού». Ο Παναθηναϊκός σε δύο αναμετρήσεις στο ΟΑΚΑ έκοψε πάνω από 120.000 εισιτήρια, οπότε ακόμη κι απ’ αυτή την άποψη είναι πλήγμα για τους «πράσινους».
Ανακοίνωση με απορίες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Λίγο μετά τη γνωστοποίηση του προβλήματος, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτή εκφράζει απορίες για συγκεκριμένα ζητήματα.
Αναλυτικά:
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».