Μελέτη του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ δείχνει ότι σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια, ακόμη και σε φάσεις όπου η αλλαγή της θερμοκρασίας ήταν ελάχιστη.
Το φαινόμενο αυτό υποδεικνύει ότι η τρέχουσα υπερθέρμανση που βιώνει ο πλανήτης θα οδηγήσει σε πιο συχνές και έντονες πυρκαγιές.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε κοιτάσματα άνθρακα σε 12 διαφορετικές λίμνες στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ και ανακάλυψε ότι διάφορα μέρη της περιοχής καταστράφηκαν από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της Μεσαιωνικής Θερμής Περιόδου (ΜΘΠ).
Η περίοδος αυτή ξεκίνησε πριν από 1.000 χρόνια και διήρκεσε 300 έτη, κατά την οποία η Βόρεια Αμερική βίωσε μία σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πρόσφατη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι παρόμοια με εκείνη της Μεσαιωνικής Θερμής Περιόδου, η οποία οδήγησε στις περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές στην ιστορία της περιοχής.
Εξάλλου από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1988 στο εθνικό πάρκο Yellowstone, τα δεδομένα δείχνουν ότι υφίσταται ήδη μια αυξημένη συχνότητα πυρκαγιών στη δυτική Αμερική.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στην περιφερειακή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει δυνητικά μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Τζον Κάλντερ, επικεφαλής της μελέτης, ο οποίος συνεργάστηκε επίσης με τον Γκονζάλο Χιμένεθ-Μορένα του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία.
Εξάλλου η αυξημένη συχνότητα και ένταση των πυρκαγιών επιβεβαιώθηκε από πρόσφατη έκθεση της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως περαιτέρω έρευνες σε άλλες περιοχές θα έχουν παρόμοια ευρήματα.
Πηγή: naftemporiki.gr