Μια ομάδα αρχαιολόγων εργάζεται πυρετωδώς την τελευταία περίοδο στο Ιμίρι, στην νοτιοανατολική Γεωργία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι από τη συγκεκριμένη ανασκαφική δραστηριότητα μπορούν να προκύψουν ασφαλείς αποδείξεις ότι η περιοχή και η χώρα γενικότερα αποτελούσαν τις παλαιότερες παραγωγούς κρασιού στον κόσμο.
Πριν από 8.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής, η γεωργία και η αμπελουργία άκμαζαν στα τρία χωριά που αποτελούν σήμερα το Σουλαβέρις.
«Αυτό που είναι σημαντικό γ’ αυτή την τοποθεσία είναι ότι εδώ καλλιεργούνταν μερικά από τις πρώτες ποικιλίες σταφυλιών, από τα οποία οι κάτοικοι παρήγαγαν κρασί.
Έχει ανακαλυφθεί ένα δοχείο κρασιού στο Σουλαβέρις, το οποίο αποτελεί ένδειξη, ότι υπήρχε παραγωγή κρασιού στην περιοχή.
Αλλά εδώ, στην περιοχή Ιμίρι, η αμπελουργία μπορεί να ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Δηλαδή η παραγωγή κρασιού μπορεί να ξεκίνησε το 6.000 π.Χ.» εξηγεί ο Στίβεν Μπατιούκ, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
«Ο στόχος αυτής της ανασκαφής είναι να αναδείξει την ιστορία της γεωργίας στη χώρα. Δεν έχει να κάνει δηλαδή μόνο με την παραγωγή του πιο παλιού κρασιού.
Έχουμε βρει δείγματα της παραγωγής κρασιού εκείνη την εποχή. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία για το πώς καταπολεμούσαν τα ζιζάνια, αλλά και για τα διαφορετικά προϊόντα που παράγονταν.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Καύκασος και η Γεωργία ήταν μέρος της μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, που ονομάστηκε «Η εύφορη ημισέληνος».
Εκεί αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η γεωργία και από εκεί ξεπήδησαν οι πρώτοι πολιτισμοί» τόνισε ο Νταβίντ Λορντκιπανίντζε, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας.
Η Γεωργία είναι σήμερα μια χώρα που έχει περισσότερες από 500 ποικιλίες σταφυλιών.
Οι εξαγωγές οίνου αυξάνονται κάθε χρόνο, αποδεικνύοντας ότι τα σταφύλια και τα κρασιά θα αποτελούν μέρος όχι μόνο του παρελθόντος της χώρας, αλλά και του μέλλοντός της.
ΠΗΓΗ: euronews.com
Πηγή