Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Leeds στη Μ. Βρετανία, τα αυτόματα μηχανήματα που υπάρχουν στις περισσότερες σύγχρονες δημόσιες τουαλέτες και τα οποία εξάγουν αέρα για το στέγνωμα των χεριών, εξαπλώνουν βακτήρια με πολύ χειρότερο τρόπο από ό,τι οι απλές χάρτινες πετσέτες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξάπλωση των μικροβίων ήταν 27 φορές μεγαλύτερη μέσω των αυτόματων μηχανημάτων σε σύγκριση με τις χάρτινες πετσέτες.
Η μελέτη δείχνει ότι τα μηχανήματα αυτά “εκτοξεύουν” τα βακτήρια σε μεγάλη απόσταση ακόμα και πάνω στα ρούχα των ατόμων που βρίσκονται κοντά τους.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Mark Wilcox της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, μόλυναν επίτηδες τα χέρια των συμμετεχόντων στην έρευνα με ένα ακίνδυνο είδος βακτηρίων που ονομάζεται Lactobacillus (λακτοβάκιλλος) και τα οποία κανονικά δεν τα συναντάμε σε δημόσιες τουαλέτες. Αυτό έγινε για να μιμηθεί ο τρόπος που κάποιος αμελής άνθρωπος δεν πλένει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αέρα τόσο από το σημείο κοντά στα αυτόματα μηχανήματα, όσο και από σημεία μακρύτερα μέσα στον κοινόχρηστο χώρο και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν εκεί τα εν λόγω βακτήρια. Ο μόνος τρόπος για να βρεθούν εκεί τα βακτήρια ήταν αν τα “εκτόξευσε” εκεί το αυτόματο μηχάνημα αέρα, όταν ο “ένοχος συμμετέχων” πήγε να στεγνώσει τα χέρια του.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι:
-Τα βακτήρια παρέμεναν στον αέρα για αρκετό χρονικό διάστημα πέραν των τυπικών 15″ που λειτουργεί κάθε φορά το μηχάνημα
-Τα βακτήρια παρέμειναν στον αέρα του χώρου για περισσότερο από 15 λεπτά μετά τη χρήση της συσκευής.
-Το 48% των βακτηρίων που συνέλεξαν οι ερευνητές συνολικά, εντοπίστηκε στον χώρο πάνω από 5 λεπτά αφότου τελείωσε η λειτουργία του μηχανήματος.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Hospital Infection.