Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ.
Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠαΣοΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Την είδηση έκανε γνωστή ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του. «Έχασα έναν αδελφό. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν είναι πια μαζί μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν υπάρχουν λόγια. Λεωνίδα, αδελφέ μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχασα έναν αδελφό. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν είναι πια μαζί μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν υπάρχουν λόγια. Λεωνίδα, αδελφέ μου!
— Andreas Loverdos (@a_loverdos) February 9, 2024
Η περιπέτειά του με τον κορωνοϊό και η «μη διαχειρίσιμη μοναξιά στις ΜΕΘ» – «Κόλλησα από ασθενή μου»
Με αφορμή την απώλεια του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ανακαλούμε τις δύσκολες στιγμές που βίωσε όταν νόσησε από κορωνοϊό.
«Δεν μπορεί να περιγραφεί αυτό. Ήταν μια τραγική ιστορία που ξεκίνησε από μια απλή διαδικασία που πρέπει να κάνει ένας γιατρός στην εντατική», είχε τονίσει ο εντατικολόγος και πρώην υπουργός στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γρηγοράκος, καθώς και μια νοσοκόμα, κόλλησαν τον ιό από ασθενή που εισήχθη στη ΜΕΘ. Όπως είπε, ο άνδρας εισήχθη στο νοσοκομείο έπειτα από πολύ σοβαρό τροχαίο, είχε πολλά κατάγματα και σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Στα τεστ που του έκαναν πριν εισαχθεί βγήκε αρνητικός στον ιό, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε θετικός.
Μετά από δύο μέρες ο κ. Γρηγοράκος εκδήλωσε συμπτώματα, ενώ την έβδομη μέρα μπήκε στο νοσοκομείο.
«Είχα πολύ αδρά συμπτώματα. Ανησύχησα λόγω ηλικίας. Για λίγο έχασα το εμβόλιο. Διασωληνώθηκα την ίδια μέρα που μπήκα στο νοσοκομείο. Έμεινα διασωληνωμένος δύο μήνες. Είχα κάνει και τραχειοτομία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν ξύπνησε η μοναξιά που ένιωσε ήταν κάτι «μη διαχειρίσιμο». Δε μπορούσε να κουνηθεί καθόλου, γιατί το σώμα του άρχισε «να τρώει τις σάρκες του».
Επίσης, τόνισε ότι χρειάστηκε να πάει και σε κέντρο αποκατάστασης αφότου βγήκε από το νοσοκομείο.
Συγκλονιστική ήταν, επίσης, η περιγραφή του για τη μοναξιά που επικρατεί στις ΜΕΘ.
«Οι άνθρωποι στις εντατικές είναι μόνοι τους. Κανείς δεν μπορεί να τους πλησιάσει. Και όταν έφευγαν, έφευγαν σαν νούμερα. Είναι δυνατόν να μη φοβηθεί κανείς για τη ζωή του όταν εξαρτάται από ένα μηχάνημα;»
Πέντε μήνες μετά δεν είχε αποκατασταθεί πλήρως κινητικά. Όπως είπε έχασε 42 κιλά. Όταν πήγε στο κέντρο αποκατάστασης έκανε εντατικές ασκήσεις για να επανέλθει. «Ήμουν ένα σακί», δήλωσε.
Τέλος, είχε επισημάνει ότι έχει κάνει καλή δουλειά ο ΕΟΔΥ, στο θέμα όμως της διαχείρισης των εμβολίων έγιναν επικοινωνιακά λάθη.
«Ό,τι έζησα να μην το περάσει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου. Δεν αξίζει τον κόπο ούτε να σκέφτεστε τι θα περάσετε εάν κολλήσετε αυτό τον φοβερό ιό. Είναι κάτι τρομακτικό που κανείς δε μπορεί να περιγράψει».
Ποιος ήταν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος
Γεννήθηκε στη Σπαρτια Λακωνίας το 1953 και είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1978 και το 1983 έλαβε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας. Μετά την ειδικότητα και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 1983 – Μάιος 1984 εργάζεται ως αναπληρωτής Προϊστάμενος Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ .Από τον Ιούνιο του 1984 μετεκπαιδεύτηκε στο Kaplan Medical Education Center και στο Cook County Hospital ICU – University of Illinois-Chicago έως τον Νοέμβριο του 1985,ενώ παράλληλα την ίδια εποχή παρακολούθησε και ολοκλήρωσε μαθήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Roosvelt, Chicago.
Το διάστημα Νοέμβριος 1985 – Απρίλιος 1986 διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος ΕΚΑΒ σε θέματα Άμεσης Βοήθειας. Η δημιουργία και η οργάνωση του ΕΚΑΒ σε ανεξάρτητο οργανισμό εθνικής εμβέλειας είναι το αντικείμενο του Διδακτορικού του που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση για δημιουργία του ΕΚΑΒ σε όλη την επικράτεια ενώ το 1988 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό “Άριστα’’.
Από το 1974 είναι μέλος του ΠαΣοΚ με το οποίο έχει εκλεγεί Βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004 και το 2007, το 2009, το Μάιο 2012 και τον Ιούνιο 2012. Από την 18 Μαΐου 2012 εκλέχτηκε ως Ε΄ Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, ενώ διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών από τις 24 Ιουνίου 2013 μέχρι και τις 9 Ιουνίου 2014, όταν και μετατέθηκε έχοντας τον ίδιο ρόλο στο υπουργείο Υγείας.
Ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και συμμετέχει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας της Υγείας του ΠαΣοΚ. Είναι Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας της Ιορδανίας και μέλος των Ομάδων Φιλίας της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Η πορεία του εκτός κοινοβουλίου
Eντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ασκώντας την ειδικότητα της Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας σε νοσοκομεία της Αθήνας. Έχει εργαστεί σε πολλές επιτροπές και ομάδες εργασίας του Ε.Σ.Υ., έχει διατελέσει σύμβουλος Υπουργείων, καθώς και μέλος των Δ.Σ. της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νοσηλευτικών Σπουδών.
Την τριετία 1981-1983 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του ΕΚΑΒ, το 1987-1989 Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου «Ελπίς», το 1989-1993 Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», το 1993-1994 Πρόεδρος του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» και το 1995-1996 Πρόεδρος του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου».
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΕΝΓΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Επιτροπής Εκπαίδευσης – Μετεκπαίδευσης Ιατρών του ΚΕΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Τον Αύγουστο του 1996 έγινε Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΚΑΤ.
Έχει εκδώσει τρία βιβλία ιατρικού περιεχομένου, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει κάνει ισάριθμές ομιλίες – παρουσιάσεις σε εγχώρια και διεθνή Συνέδρια.