Πέρασαν τελικά από την Βουλή όλες οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση. Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων (έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία) πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η προτεινόμενη αναθεώρηση στο άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές.
Με 156 ψήφους, έναντι 151 στην πρώτη ψηφοφορία, πέρασε και το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους. Η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών πήρε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι οι βουλευτές της αποσύρθηκαν κρυφά, επειδή έδινε αναδρομική ισχύ στα αδικήματα της δωροδοκίας. Κύκλοι της Πειραιώς αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.
Η υπερψήφιση πάντως του άρθρου 32 του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την διάλυση της Βουλής, αλλάζει εντελώς το πολιτικό τοπίο, καθώς επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει μια ολοκληρωμένη τετραετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για την όποια κυβέρνηση το 2020, αν υπάρξει αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Η εκλογή ΠτΔ
Το γεγονός όμως ότι η συγκεκριμένη τροπολογία πέρασε από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει κατά το δοκούν την επίμαχη διάταξη με απλή πλειοψηφία πλειοψηφία 151 βουλευτών. Η εξέλιξη αυτή λύνει τα χέρια της ΝΔ στην περίπτωση που θα έχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές και της επιτρέπει να προωθήσει το δικό της σχέδιο, το οποίο προβλέπει τρεις ψηφοφορίες (δύο με αυξημένη πλειοψηφία και την Τρίτη με απλή) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αλλαγή του άρθρου για την εκλογή ΠτΔ στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ως ύστατο τρόπο εκλογής Προέδρου την προσφυγή στο λαό. Η πρόταση αυτή όμως καταψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία και δεν ήταν στα υπό αναθεώρηση άρθρα.
Το θέμα έθιξε λεπτομερώς στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την εξέλιξη και για τον εγκλωβισμό της κυβερνητικής παράταξης από τους ελιγμούς της ΝΔ κατά την πρώτη και την δεύτερη ψηφοφορία.
«Με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής, που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής» είπε ο πρωθυπουργός. Παραλλήλως κατηγόρησε την ΝΔ ότι η πρότασή της αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.