«Βουτιά» άνω του 6% σημείωσε την Πέμπτη το πετρέλαιο, μετά την απόφαση της συνόδου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο παραγωγής του «μαύρου χρυσού» στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η αντίδραση της αγοράς στην απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν άμεση και έτσι οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν σε χαμηλά τετραετίας, κάτω από το «φράγμα» των 70 δολαρίων.
Πώς θα επηρεάσει τις οικονομίες η πτώση της τιμής του πετρελαίου
Η πτώση των τιμών θα πλήξει τους ισολογισμούς και τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, ωστόσο, από την άλλη, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και συνεπώς το συνολικό κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Alpha Bank, από τον Ιούνιο 2014 οι τιμές του πετρελαίου σε όρους δολαρίου έχουν μειωθεί περίπου κατά 27%, ενώ σε όρους ευρώ η πτώση είναι μικρότερη, 21%. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί γενικά τις οικονομίες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως οι χώρες της δυτικής Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, ενώ έχει αρνητικές συνέπειες για τις χώρες που είναι εξαγωγείς.
Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, καθώς η τελική ενέργεια που καταναλώνεται στην χώρα ανά καύσιμο αφορά κατά 58% προϊόντα πετρελαίου. Από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος των μεταφορών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα (37%) και ακολουθούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το 29% και ο τομέας της βιομηχανίας το 18%.
Πώς μεταφράζεται η πτώση τιμών στο όφελος για την τσέπη του Ελληνα καταναλωτή
Με την τιμή στα 77 δολάρια το βαρέλι οι τιμές λιανικής με τους αυξημένους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκαν κοντά στο 1,02 ευρώ, ενώ η τιμή της βενζίνης ήταν κοντά στο 1,51 ευρώ το λίτρο.
Με τις συνεχείς μειώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις διεθνείς τιμές η λιανική πώληση αναμένεται να κυμανθεί σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το ένα ευρώ και ήδη σε ό,τι αφορά στη βενζίνη στην Αττική εμφανίστηκαν πρατήρια με τιμές στο 1,48 ευρώ.