ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παυλόπουλος: Το θέμα της κλιματικής αλλαγής αφορά τους πάντες

Αντιπροσωπεία επίδοσης αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης για την Κλιματική Αλλαγή, δέχθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αποτελούμενη από τους ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, πρόεδρο Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, την καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις την Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της οργάνωσης της διαβούλευσης στην Ελλάδα, και τη Θεοδώρα Αντωνακάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για την προσπάθεια που κάνει η γαλλική κυβέρνηση για να γίνει μια παγκόσμια, επιτέλους, υπογραφή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας. «Οι δράσεις που κάναμε, οι οποίες όπως μας έχετε πει, υπό την αιγίδα σας, έχουν ανθίσει και θα χρησιμοποιηθούν και στο Παρίσι, στις σπουδαίες αποφάσεις που θα παρθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο» ανέφερε ο κ. Ζερεφός απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία, όχι μόνο για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά για την όλη πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης που έφεραν σε πέρας.

«Να θυμίσω ότι πρόκειται για δημόσια διαβούλευση ως προς την κλιματική αλλαγή που έγινε στις 6 Ιουνίου 2015 στην Ελλάδα, μαζί με άλλες 106 χώρες. Κάτι το πρωτόγνωρο σε όλη την πορεία έρευνας της κλιματικής αλλαγής. Να θυμίσω ότι αυτό έγινε ενόψει της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Και να τονίσω ότι αυτό δείχνει και την υψηλή επιστημονική ποιότητα της έρευνας την οποία κάνετε, αλλά και την δημοκρατική ευαισθησία που υπάρχει. Γιατί το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνον τους επιστήμονες. Αφορά τους πάντες» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε τη σημασία αυτής της Διάσκεψης, γιατί, όπως επισήμανε, «το κείμενο που θα υιοθετηθεί εκεί θα είναι ένα κείμενο με νομική βάση και νομική ισχύ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι το δεύτερο κείμενο για την κλιματική αλλαγή με ισχυρή νομική βάση. Το πρώτο είναι η Συνθήκη του Κιότο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «επιτέλους, το διεθνές δίκαιο που αφορά την κλιματική αλλαγή αποκτά ουσία. Γιατί ένα από τα μεγάλα κενά του διεθνούς δικαίου είναι η έλλειψη πλήρων κανόνων δικαίου με αντίστοιχες κυρώσεις», ενώ ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τα μέλη της αντιπροσωπείας για την άψογη συνεργασία τους, με την οποία «δείξαμε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε πολλά όταν υπάρχει αυτή η πολύπλευρη συνεργασία. Δώσατε επίσης το παράδειγμα και γι’άλλες έρευνες σε άλλους τομείς».

Τέλος, τους ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία και κατέληξε: «η Προεδρία της Δημοκρατίας, και εγώ προσωπικώς, θα είμαστε στη διάθεσή σας για να συνεχίσετε και να μπορέσει να συμβάλει η χώρα μας ως πρωτοπόρος σ’αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, με το κλίμα της και τη θέση της, είναι εκείνη που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο απ’άλλες χώρες για το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact