ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες Ογκρατέν με μπεσαμέλ, φέτα & γραβιέρα

Μια υπέροχη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο. Πατάτες “Ογκρατέν” με μπεσαμέλ, φέτα και γραβιέρα.

Απολαύστε το σαν ορεκτικό, συνοδευτικό με τα ψητά σας αλλά και σαν κυρίως πιάτο.

 

 

Υλικά συνταγής

 

  • 1,5 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 170 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 3/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

 

  • Για τη μπεσαμέλ:

 

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

  • Για γαρνίρισμα:

 

  • λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη φέτα θρυμματισμένη
  • 4 φέτες μπέϊκον ψικοκομμένο [προαιρετικά]

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μέλι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει  προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχουμε μια “πάστα” αλευριού. Με μια κίνηση ρίχνουμε στο τηγάνι το ζωμό λαχανικών, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε τη μπεσαμέλ από τη φωτιά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τις φέτες της πατάτας τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει, και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
  4. Συναρμολόγηση: Στρώνουμε μια στρώση από το μείγμα σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και το μισό μείγμα κρεμμυδιού σκόρδου. Συνεχίζουμε στρώνωντας από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες με τη μπεσαμέλ και κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα κρεμμυδιού, σκόρδου και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη τριμμένη παρμεζάνα.
  5. Καλύπτουμε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 1 ώρα. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  6. Γαρνίρετε [προαιρετικά] με το μπέϊκον, με λίγη θρυμματισμένη φέτα και φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού.

mygreekdish.com

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact