Η τεχνολογία έχε μπει δυναμικά και στο χώρο της Ιατρικής, καθώς οι επιστήμονες την αξιοποιούν για την πρόληψη, τη διάγνωση αλλά και την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.
Στο πλαίσιο του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστημών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άστον αποκάλυψαν ένα νέο λογισμικό για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, το οποίο θα συμβάλλει στη διάγνωση και την αντιμετώπιση του Πάρκινσον.
Τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής πάθησης είναι δύσκολο να αξιολογηθούν αντικειμενικά όταν ο γιατρός δεν είναι παρών. Με τη βοήθεια του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος, θα καταγράφονται τα μοτίβα της κίνησης και της ομιλίας ώστε να αξιολογείται συνεχώς η πορεία του ασθενούς.
Οι δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα και θα συμμετάσχουν σε αυτές τόσο ασθενείς με Πάρκινσον όσο και υγιή άτομα.
Η διάγνωση του Πάρκινσον προκύπτει με βάση τα τυπικά συμπτώματα της νόσου, όπως το τρέμουλο, η ακαμψία και η δυσκολία στην κίνηση και την ομιλία. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό έως και 20% των ασθενών δεν παρουσιάζουν τυπικές ενδείξεις της νόσου.
Οι ερευνητές εξηγούν πως αρκετοί ασθενείς δεν εξετάζονται με βάση αντικειμενικούς δείκτες. Το νέο λογισμικό θα χρησιμοποιεί το μικρόφωνο και τον ανιχνευτή κίνησης του κινητού τηλεφώνου καταγράφοντας χρήσιμες πληροφορίες που θα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά κατά την παραδοσιακή κλινική εξέταση.