Πρωτοβουλία που ίσως αλλάξει πολλά δεδομένα στην ευρύτερη και εύφλεκτη περιοχή της Κύπρου, έκανε ο ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη μαεστρία του στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα. Σε μια συγκυρία που η πρόκληση της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο με το ωκεανογραφικό «Μπαμπαρός» να βιντεοσκοπεί τα θαλάσσια κυπριακά οικόπεδα και τον Νταβούτογλου να ζητάει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, ο πρόεδρος Πούτιν μέσω του ρώσου πρέσβη της Κύπρου απευθύνει πρόσκληση στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μεταβεί το συντομότερο δυνατό στην Μόσχα.
Η παρουσία ωστόσο ισχυρής ναυτικής δύναμης ανοιχτά της μεγαλονήσου αποτελεί ένδειξη ότι το Κρεμλίνο ουδόλως απέχει από τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Παράλληλα, η συμμετοχή του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Ελ Σίσι στην τριμερή επιτροπή (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος) για τις συνομιλίες με την τουρκική πλευρά στο θέμα της ΑΟΖ, ο οποίος είναι φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο επιβεβαιώνει τη βούληση του ρώσου ηγέτη για περισσότερη και πιο ενεργή ανάμειξη στα συμβαίνοντα στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, με δεδομένο το πολύ καλό παρελθόν στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου αλλά και η πρόσφατη ένθερμη αναφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν στη μεγαλόνησο, καταδεικνύει τις προθέσεις του για θετική παρέμβαση στο φλέγον ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά τον ελληνισμό ευρύτερα.
Συνάντηση
Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία χθες ο ρώσος πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάντσκιι με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, όπως αναφέρουν και τα κυπριακά ΜΜΕ μετέφερε πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον κύπριο πρόεδρο για επίσκεψη στη Μόσχα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ρώσος πρέσβης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Συζητήσαμε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, καθώς και για το τι συμβαίνει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».
Στην ερώτηση αν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο Ρώσος πρέσβης απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει, δεν έδωσε σαφή ημερομηνία ωστόσο διευκρίνισε ότι «μιλήσαμε γενικά για τη δυνατότητα πραγματοποίησης της επίσκεψης το συντομότερο δυνατόν».
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η Μόσχα επιδιώκει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη κινούνται οι διπλωματικές υπηρεσίες. Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας επίσκεψης Αναστασιάδη στη Ρωσία θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Η εσπευσμένη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στη Ρωσία, είναι σαφές ότι καταδεικνύει το μέγιστο της σοβαρότητας της εν λόγω κατάστασης. Από τη συνάντηση δε, θα προκύψουν και σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις προς όφελος σίγουρα του Κυπριακού ελληνισμού.
Αερομαχίες στη Βαλτική
Στο μεταξύ, πραγματικές αερομαχίες εξελίχθηκαν χθες και προχθές στον εναέριο χώρο της Βαλτικής θάλασσας μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών.
Όπως αναφέρει έκθεση του ΝΑΤΟ που δημοσίευσε η διοίκηση της Ευρώπης σε αποστολές αναχαίτισης τεσσάρων σμηνών ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που «έκαναν ασκήσεις στον εναέριο χώρο της Βαλτικής, της Βόρειας Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας αλλά του Ατλαντικού», προχώρησαν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
Στην έκθεση αναφέρεται πως δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις, τονίζει όμως πως πρόκειται για ασυνήθιστη δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev-93 και τέσσερα σκάφη ανεφοδιασμού Ilyushin-78 πραγματοποίησαν την Τρίτη πτήσεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να παρέχουν σχέδια πτήσεις, ώστε να καταγραφούν από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροναυτιλίας, και να αποτραπεί κάθε κίνδυνος στους εμπορικούς αεροδιαδρόμους.
Το απόγευμα της Τετάρτης, τα ραντάρ του ΝΑΤΟ εντόπισαν τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-95, δύο MiG-31 καθώς και 5 μαχητικά Sukhoi-27 και μαχητικά – βομβαρδιστικά τέταρτης γενιάς Sukhoi-34 πάνω από τη Βαλτική. Η ρωσική ομάδα μάχης επίσης δεν είχε εκδώσεις σχέδια πτήσης, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.