«Κεντρικός στόχος να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018»
Στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις και της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Δεν είναι ώρα για “κατενάτσιο”, αλλά για φουλ επίθεση για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων. Και είναι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, και προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση. Για να ενισχυθούν περαιτέρω οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για να αυξηθούν ταχύτερα οι επενδύσεις και να επιταχυνθεί η μείωση της ανεργίας», σημειώνει.
Και προσθέτει: «Όλα αυτά αρχίζουν να αποτυπώνονται βήμα-βήμα, με μεγαλύτερη σαφήνεια, στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά. Ο κεντρικός στόχος της χώρας είναι να βγούμε επιτέλους από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Να σταθεί στα πόδια της, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να ανακτήσουμε εν τέλει την οικονομική μας κυριαρχία».
Ερωτηθείς εως πότε το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, και την εφαρμογή τους μετά τον Αύγουστο του 2018. Όσο πιο γρήγορα αποσαφηνιστούν τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Αυτό ακριβώς θα συμβάλει και στην αποσαφήνιση της συμμετοχής του ΔΝΤ».
Πρόσθεσε, επίσης, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από όλους είναι κάτι που επιδιώκει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα δώσει «χώρο» σε εκείνους που επιχειρούν να θέσουν νέα ζητήματα, ανατρέποντας τις ισχύουσες συμφωνίες. Το έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν και πρέπει από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε τυχόν “τρικλοποδιές”, σημείωσε.
Σχολιάζοντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ ανέφερε ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει ως στρατηγική «την ανάπτυξη μιας εμπρηστικής, ακραίας ρητορικής, μιας ατζέντας όπου συγχρωτίζονται εμφυλιοπολεμικές κορόνες, λαϊκισμός, κιτρινισμός και μικροπολιτική» και πρόσθεσε ότι «τώρα χρειάζεται να συζητήσουμε πώς θα “κλειδώσουμε” την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και πώς θα οικοδομήσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Είναι πλήρως απογοητευτικό η αξιωματική αντιπολίτευση να αναπτύσσει ένα τόσο φτηνό και κενό περιεχομένου αντιπολιτευτικό λόγο».
Για τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρύτερου προοδευτικού κοινωνικού μετώπου, μιας μεγάλης λαϊκής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, που θα αναδιαμορφώσει πλήρως την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Το υλοποιούμε βήμα-βήμα στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε, αλλά πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε ακόμη δρόμο. Γιατί, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωσοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα, ένα σημαντικό κομμάτι του κεντρώου χώρου έχει εγκλωβιστεί σε μια ακραία αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική, που το μετατρέπει σε “δορυφόρο” της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει εδραιωθεί και εκπροσωπεί την πλειοψηφία των δυνάμεων όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς».
Ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι η επίσκεψη Μακρόν είναι θετική για την Ελλάδα, έχει έντονο οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ η ελληνογαλλική συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα αναπτυχθεί σε βασικούς άξονες, όπως είναι η δημόσια διοίκηση, η έξοδος στις αγορές, ο τερματισμός του καθεστώτος επιτροπείας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.
«Η ψήφος εμπιστοσύνης του Μακρόν στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας και της κυβέρνησης θα βοηθήσει τόσο στην ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομίας, όσο και, σε συνάρτηση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συνολικά», επισήμανε.