Κλασική και αγαπημένη συνταγή για παντζάρια σαλάτα με καρύδια και ένα πλούσιο dressing με γιαούρτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο dressing και λίγο σκόρδο λιωμένο, θα το κάνει πεντανόστιμο.
Μερίδες:για μια μεγάλη πιατέλα Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:30′ Έτοιμο σε:50′
του Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά
600γρ. παντζάρια χωρίς τα φύλλα τους
100γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
Για το dressing
60γρ. γιαούρτι σουρωτό
2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
1/2 έως 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή καθόλου αν το επιθυμείτε
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας ζουμάκι απ’ αυτό που βράσανε τα παντζάρια
αλάτι
Διαδικασία
Βράζετε τα παντζάρια σε άφθονο νερό τουλάχιστον για ½ ώρα και μέχρι να γίνουν τρυφερά. Αφήνετε να γίνουν χλιαρά και τα ξεφλουδίζετε. Τα τρίβετε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Κρατάτε 1 κρασοπότηρο ζουμί από αυτό που έβρασαν τα παντζάρια.
Ετοιμάζετε το dressing: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, το λιωμένο σκόρδο, αν χρησιμοποιήσετε, το ζουμάκι από τα παντζάρια, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε τα υλικά καλά με ένα πιρούνι και προσθέτετε αλάτι. Κάνετε ένα τελευταίο κτύπημα.
Σερβίρετε τα τριμμένα παντζάρια σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και περιχύνετε με το dressing. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
Tips
Αν αφήσετε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα, θα ανακατευτούν τα αρώματα και θα γίνει ακόμα καλύτερη.
olivemagazine.gr