Συστατικά
- 250 γρ. μέλι
- 100 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. καρύδια
- 150 γρ. αμύγδαλο
- 150 γρ. φυστίκια Αιγίνης
- 150 γρ. φουντούκι
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. πορτοκάλι γλασέ
- 100 γρ. σύκα αποξηραμένα
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. τζίντζερ
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1 πρέζα πιπέρι μαύρο
- 1 πρέζα γαρύφαλο
Εκτέλεση
To «panforte» σημαίνει «δυνατό ψωμί». Αυτό το γλυκό σνακ με ξηρούς καρπούς που θυμίζει μπάρες, πρωτοεμφανίστηκε το Μεσαίωνα στη Σιένα της Ιταλίας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε το πορτοκάλι γλασέ και τα σύκα σε μικρό καρέ 1 x 1 εκ.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουν κρυώσει, το πορτοκάλι, τα σύκα, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην ανεβάσουμε τη θερμοκρασία πολύ γιατί το μέλι καίγεται εύκολα και χάνει τα αρώματα και τη θρεπτική του αξία.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
- Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
- Τοποθετούμε από πάνω ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 20 εκ.
- Μέσα στο κουπάτ, ρίχνουμε το τελικό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.
- Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 130 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κουπάτ και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com