Τα περισσότερα θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση 17.000 κατεστραμμένων κατοικιών
Σε 6 δισ. ευρώ εκτίμησε η Παλαιστινιακή Αρχή το κόστος της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια του οποίου ολόκληρες συνοικίες και ζωτικής σημασίας υποδομές ισοπεδώθηκαν.
Τα χρήματα αυτά αφορούν το κόστος της ανοικοδόμησης των 17.000 κατοικιών στη Γάζα οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την επισκευή του μοναδικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που καταστράφηκε από δύο ισραηλινούς πυραύλους.
«Η επίθεση στη Γάζα αυτή τη φορά δεν είχε προηγούμενο, η Γάζα επλήγη από μια καταστροφή και χρειάζεται άμεσα βοήθεια διότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν πολύ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγε, ένας Παλαιστίνιος οικονομολόγος και στέλεχος της Φάταχ, της ισχυρότερης παράταξης στη Δυτική Όχθη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.
Η ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, θα απαιτήσει να τερματιστεί η διένεξη μετά των παλαιστινιακών οργανώσεων και το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα, είπε ο Στάγε, ο οποίος ηγείται του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (PECDAR), που διεξήγε την έρευνα.
Άλλα 143 εκατ. δολάρια θα χρειαστούν για να σταθεί ξανά στα πόδια του ο τομέας της παιδείας την ώρα που περίπου 500.000 παιδιά είναι αδύνατον να επιστρέψουν στα σχολεία, είτε λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί, ή επειδή στα σχολικά κτίρια φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 106.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και φιλοξενούνται σε καταλύματα που τους προσφέρει ο Οργανισμός ή από οικογένειες.
Το υπόλοιπο ποσό στο οποίο αναφέρεται το PECDAR, η έρευνα του οποίου διεξήχθη από 13 ειδικούς και τις ομάδες τους στη Γάζα, μοιράζονται στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, της υγείας και του χρηματοοικονομικού τομέα.
Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης τα κόστη για την ανέγερση ενός αερολιμένα και ενός λιμένα. Ο Στάγε επισήμανε ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν τέτοιες υποδομές αλλά πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα το Ισραήλ τους το στερεί.
Πηγή: protothema.gr