ενω ο Σαμαρας… παει στη Βουλη για να παρει ψηφο εμπιστοσυνης για 3 μηνες!Γράφει ο Economist, το μεγαλύτερο οικονομικό περιοδικό στον κόσμο.
Ενα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο, ο βρετανικός Economist, προεξοφλεί τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές και τον θεωρεί ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Το δημοσίευμα του Economist βρίσκεται σε αντιστοιχία με άρθρα αμερικανικών, βρετανικών ακόμα και γερμανικών μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών που εκτιμούν ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι περιορισμένης ευθύνης και διάρκειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει καθημερινά θεαματικά τα ποσοστά του και βρίσκεται ένα μόνο βήμα πριν την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.
Στην Ευρώπη και την Αμερική έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κλίμα ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει διάρκεια τριών έως τεσσάρων μηνών και γιαυτό η τρόικα και το ΔΝΤ δεν συζητούν τα κρίσιμα, ανοιχτά ζητήματα όπως αυτό του δημόσιου χρέους. Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για σκληρή διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όπως αναφέρει και ο Economist έχει εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία στην Ευρώπη.
Στο δημοσίευμα επισημαίνονται και οι διεθνείς επαφές και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε διεθνές επίπεδο οι οποίες αυξάνουν το κύρος του και στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Τελικά οι μόνοι που κινδυνολογούν με την βέβαιη προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς και του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ.
Εχουν απομείνει μόνοι και γραφικοί Νεοδημοκράτες και Πασόκοι εξαπολύοντας μύδρους από τα τηλεοπτικά παράθυρα για τις δήθεν συμφορές που θα προκαλέσει στη χώρα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά το σφάλμα του Άδωνι Γεωργιάδη, που προέτρεψε δημόσια τον κόσμο να πάρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες για να μην τις… αρπάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, σειρά είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Βρούτσης ο οποίος από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας. Ο κ. Βρούτσης κινδυνολόγησε με το επίμαχο θέμα των συντάξεων αναφέροντας ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπορεί οι συνταξιούχοι να μην βρουν λεφτά στα γκισέ των τραπεζών!
Προκλητικός ο κ. Βρούτσης αντί να απολογηθεί για τα δεκάδες δισεκατομμύρια των ασφαλιστικών ταμείων που θυσιάστηκαν στο βωμό της τρόικας, ζητάει και τα ρέστα καταφεύγοντας στην αθλιότητα της κινδυνολογίας.
Ευτυχώς την κινδυνολογία των κυβερνητικών στελεχών δεν την λαμβάνουν πλέον υπόψη ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι που θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα ηγέτη ευρωπαϊκού επιπέδου και σίγουρο πρωθυπουργό.
Χαρακτηριστικό στην κατεύθυνση αυτή είναι το δημοσίευμα του περιοδικού Economist.
Το δημοσίευμα
Ένα… αναθεωρημένο προφίλ, ενός οιονεί πρωθυπουργού, προσπαθεί να σκιαγραφήσει το περιοδικό Economist βάζοντας στο κέντρο του άρθρου τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην ανάλυση που κάνει το περιοδικό θεωρεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να χτίσει ένα στέρεο προφίλ στο εξωτερικό, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.Σε αυτή την ποιοτική αλλαγή στο προφίλ του εντάσσεται η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Μια καμπάνια που μπορεί να μην ευοδώθηκε, σημειώνει το άρθρο, αλλά σίγουρα ωφέλησε το κόμμα του να πάρει κεφάλι στις Ευρωεκλογές με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία. Κάπως έτσι πρέπει να εξηγηθεί και το πρόσφατο ταξίδι του στο Βατικανό και η συνακόλουθη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα την ονόμασαν «συνάντηση δύο μυαλών» και συμπλήρωναν με νόημα πως ο Πάπας συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, έναν άθεο, στο γεγονός οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε και στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή. Ο Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική της πρωθυπουργίας, αλλάζει. Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά αρκετοί δυσπιστούν με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και το οποίο έχει κόστος 11 δις ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ότι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Η Κούλα Περιστέρη, μια άνεργη υπάλληλος, και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει στον Economist: «Είναι πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αληθινά». Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνει στην ατζέντα του τις δικές του προσφορές. Αν και θα ήθελε να πάει ακόμα πιο πέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για μια τελευταία έρευνα γύρω από την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός τρόικας. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα είναι μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν αρκετά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό προβάδισμα που φτάνει ακόμα και στις 11 μονάδες διαφορά, κάτι που σόκαρε την κυβέρνηση. Με την εκλογή του ΠτΔ να βρίσκεται επί θύραις, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση στην pole position για να τις κερδίσει βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.