Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε έστω και λίγο αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να βλάψει μελλοντικά την καρδιαγγειακή μας υγεία.
Έρευνα από το Duke Clinical Research Institute στο Durham, των Η.Π.Α. έδειξε ότι άνθρωποι που έφτασαν στα 55 τους χρόνια έχοντας για 11 με 20 χρόνια υψηλή χοληστερίνη είχαν δύο φορές μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που μεγάλωναν έχοντας μόνο 1 με 10 χρόνια υψηλή χοληστερίνη και τετραπλάσιο κίνδυνο από όσους μεγάλωσαν έχοντας χαμηλή χοληστερίνη.
Ουσιαστικά οι επιστήμονες εξηγούν ότι στην ηλικία των 30 και των 40 ετών βάζουμε τα θεμέλια για να έχουμε αργότερα μία γερή και υγιή καρδιά. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Framingham Heart Study, που έχει ξεκινήσει από το 1948 στην πόλη Framingham όπου οι ειδικοί παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς των κατοίκων της, και είναι μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία.
Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας σε σχέση με τη χοληστερίνη οι επιστήμονες πήραν 1478 ενήλικες που δεν είχαν αναπτύξει καρδιακό πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 55 ετών και μετά υπολόγισαν το διάστημα που ο καθένας είχε εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Θεώρησαν ως υψηλή χοληστερίνη τη μεγαλύτερη από 130 mg/dL, κακή χοληστερίνη και μετά τους παρακολούθησαν για τα επόμενα 20 χρόνια για να δουν πώς η έκθεσή τους στη χοληστερίνη επηρέασε την καρδιά τους.
Οι συμμετέχοντες που είχαν 11 με 20 χρόνια υψηλή χοληστερίνη είχαν 16,5% κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς. Όσοι είχαν χοληστερίνη για 1 με 10 χρόνια είχαν 8,1% κίνδυνο. Αντίθετα όσοι δεν είχαν χοληστερίνη είχαν κίνδυνο της τάξης του 4,4%.
Πηγή: vita.gr