ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι ουσίες που καταστρέφουν τους πνεύμονες – Δείτε σε ποια προϊόντα βρίσκονται

Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε οικιακά καθαριστικά, αρώματα, μελάνια εκτυπωτών και δεκάδες άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και που περιέχουν παράγωγα πετρελαίου ανταγωνίζονται τις εξατμίσεις των οχημάτων ως κυριότερη αιτία ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη διεθνώς, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς προκαλείται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Μπράιαν ΜακΝτόναλντ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα καύσιμα απ’ ό,τι χημικές ουσίες παράγωγες του πετρελαίου (περίπου 15 φορές πιο πολλά καύσιμα με βάση το βάρος). Παρόλα αυτά, τα πετροχημικά προϊόντα συμβάλλουν πια στη ρύπανση του αέρα εξίσου με τον τομέα των μεταφορών.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να προξενήσουν βλάβες, τα σωματίδια από τα χημικά προϊόντα μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια σε σχέση με εκείνα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

«Καθώς οι μεταφορές γίνονται όλο και πιο καθαρές, οι άλλες πηγές ρύπανσης γίνονται ολοένα σημαντικότερες. Τα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας μπορούν να ρυπάνουν τον αέρα» δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων νομίζουν πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας προέρχεται κυρίως από τα οχήματα, αλλά αυτό είναι κάτι που ήταν αληθινό προ δεκαετιών, όμως σήμερα δεν έχει την ίδια βάση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στις ΗΠΑ οι εκπομπές οργανικών πτητικών ουσιών (VOCs), που εκπέμπονται από καταναλωτικά και βιομηχανικά χημικά προϊόντα, είναι στην πραγματικότητα διπλάσιες έως τριπλάσιες από αυτές που εκτιμώνταν έως τώρα, με αποτέλεσμα οι δύο πηγές ρύπανσης (οχήματα και χημικά) να εμφανίζουν πια μια εικόνα «ισοπαλίας» (50-50 και όχι 75-25 υπέρ των οχημάτων).

Μια αιτία γι αυτό είναι ότι τα καύσιμα είναι αποθηκευμένα μέσα στα ρεζερβουάρ, αλλά τα συστατικά στα χημικά προϊόντα (καθαρισμού, βαφές, αρώματα κ.ά.) έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε κατά τη χρήση τους να διαχέονται στον αέρα -πράγμα που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε έως τώρα θεωρηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες τέτοιων οργανικών πτητικών ουσιών και μέσα στο σπίτι τους. Εκτίμησαν ότι η επιβάρυνση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους από τα χημικά μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσια απ’ ό,τι σε εξωτερικούς χώρους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Μια δεύτερη επιστημονική μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες που εργάζονται ως καθαρίστριες και γενικότερα όσες χρησιμοποιούν συχνά σπρέι καθαρισμού και άλλα χημικά προϊόντα στο σπίτι τους εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Οι Νορβηγοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.235 άτομα με μέση ηλικία τα 34 έτη, που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζεται με τα προϊόντα καθαρισμού κάνει μια καθαρίστρια να έχει πνεύμονες σαν να κάπνιζε επί σχεδόν 20 χρόνια.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Clinical Care Medicine.

onmed.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact