Η Ελλάδα επιτέλους σηκώνει ”κεφάλι” και δείχνει αποφασιστικότητα.
Θα πρέπει όμως να περιμένουμε και τα αντίποινα. ‘Ολοι θυμόμαστε τι έγινε μετά το βέτο στο Βουκουρέστι.
Το χειρότερο δε, βρίσκεται στο ότι όλες οι χώρες στήριξαν την Τουρκία στη Συμμαχία, όλες όμως! Μήπως πρέπει να ”κοιτάξουμε” προς άλλα γεωπολιτικά ”λιμάνια”;
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ
Η Αθήνα έσπασε τελικώς οριστικά το consensus στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το οποίο συνεδρίαζε από χθες με αντικείμενο την έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος στήριξης της Τουρκίας μετά από αίτημα της τελευταίας εξαιτίας της επίθεσης εναντίον τουρκικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.
Το αδιέξοδο επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου καθώς η νεότερη συνεδρίαση σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων απέβη επίσης άκαρπη, με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να αρνούνται να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για σαφή αναφορά στο Μεταναστευτικό και στα γεγονότα των τελευταίων ωρών στον Έβρο.
Όπως είχε αποκλειστικά περιγράψει «Το Βήμα» ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σχετική εντολή προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Συμμαχία να θέσει ουσιαστικά «βέτο», όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) σε επίπεδο Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων είχε συμφωνηθεί ένα κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.
Το ελληνικό αίτημα είχε συναντήσει σφοδρές αντιστάσεις από σειρά χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, αλλά επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε ζητήσει, δια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ενεργοποίηση της διαδικασίας πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει το Άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Η αρχική συνάντηση σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων το πρωϊ της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή γραπτή δήλωση, με μία απλή προφορική δήλωση στήριξης του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ, αλλά η κατάσταση μεταβλήθηκε αργότερα το απόγευμα.
Παράλληλα, η Τουρκία είχε ζητήσει την παροχή βοήθειας σε θέματα αεράμυνας, πληροφοριών κ.ά, αλλά σε αυτά τα ζητήματα δεν φαινόταν να υπάρχει συγκατάθεση των Συμμάχων – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Πηγή: tovima.gr