ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα μηδέν: Τι ετοιμάζει η Τουρκία τις επόμενες ώρες

Το αμόκ κατά της Ελλάδας και του Ελληνα πρωθυπουργού προσωπικά, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της Τουρκίας και το οβάλ γραφείο των ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εξαπέλυσε χθες νέες ωμές στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας μας, διατηρώντας τη ρητορική ένταση στο κόκκινο.

Στο παιχνίδι της προπαγάνδας μάλιστα έχει μπει σε διατεταγμένη υπηρεσία και ο φιλοκυβερνητικός τύπος της γείτονας που έστησε χθες το ανυπόστατο αφήγημα τουρκικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου.

Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά από πολλά χρόνια που οι οιωνοί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο αρνητικοί. Οπως σημειώνει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος «υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο η συσσώρευση ενός εν πολλοίς αναίτιου θυμού στην άλλη πλευρά για την Αθήνα και η αλαζονική ανασφάλεια του προέδρου Ερντογάν, δημιουργούν εύλογη ανησυχία και επαγρύπνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν «επιζητεί την προσοχή του Μπάιντεν για να μπορέσει να διαπραγματευτεί μαζί του συνολικά πριν από τις εκλογές, παρά θα ήθελε να έρθει σε ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Η χρησιμότητα της Ελλάδας σε αυτή την περίπτωση έγκειται, αφενός, στη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ, άρα κατά την τουρκική εκδοχή οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να εκτεθούν στα μάτια μας ότι απέτυχαν να τους αποτρέψουν απ’ το να προκαλέσουν κρίση, αφετέρου υπολογίζουν ότι η συνεχής πίεση που ασκείται στην Αθήνα θα την υποχρεώσει να ζητήσει την εμπλοκή της Ουάσιγκτον, άρα να ανοίξει τον δίαυλο, εφόσον ένα επεισόδιο ανάμεσα σε δύο νατοϊκούς συμμάχους εκ των πραγμάτων προτεραιοποείται και απαιτεί άμεση παρέμβαση».

Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος «διαχειρίζεται ένα δυσμενές για τον ίδιο προεκλογικό περιβάλλον. Και εδώ εντοπίζεται ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο κατάσταση, όπου έπειτα από 20 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, στις δημοσκοπήσεις χάνει από όλους τους ανθυποψηφίους του, ενώ το ισχυρό χαρτί που τον εδραίωσε στην εξουσία, η οικονομία, εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα.

Από την άλλη, η παρατεταμένη παραμονή στην εξουσία και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης, όπως και η συνεχής συρρίκνωση του κύκλου εμπίστων, φαίνεται πως τον απομακρύνουν από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Η επιμονή του στη μείωση των επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει, είναι χαρακτηριστική της απώλειας επαφής με τα πραγματικά γεγονότα και τις ανάγκες του λαού.

Αυτός ο συνδυασμός καθίσταται προβληματικός, διότι όπως και στην περίπτωση του Πούτιν, ο ορθολογισμός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και επικρατούν αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες, με παραπομπές στο ένδοξο παρελθόν, στην ανάγκη διόρθωσης της Ιστορίας και στην επιθυμία των δύο ηγετών να αφήσουν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους.

Αν, λοιπόν, ο Ερντογάν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της ήττας, δεδομένου ότι η οικονομία είναι σε φάση οιονεί χρεοκοπίας, προφανώς θα αναζητήσει κάπου αλλού μια επιτυχία που θα του δώσει πόντους στο εσωτερικό και θα συσπειρώσει ένα ετερόκλητο ακροατήριο ισλαμιστών και κεμαλιστών, με κοινό σημείο αναφοράς τον εθνικισμό. Αλλωστε, κάθε φορά που στο παρελθόν έγιναν επιχειρήσεις στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος “τσιμπούσε” στις μετρήσεις – σε ανθηρές τότε οικονομικές συνθήκες.

Επίσης, από το 2015 και μετά, όταν αποφάσισε να στοχοποιήσει τους Κούρδους, και βέβαια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν κέρδισε εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα με έντονη πόλωση στο εσωτερικό, που σήμερα βρίσκεται στην κορύφωσή της, αλλά και βολικούς εχθρούς στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η τουρκική ηγεσία «έχει πλέον προσχωρήσει στις ακραίες αντιλήψεις του κεμαλικού κατεστημένου και του βαθέος παρακράτους σε σχέση με το Αιγαίο και την Ελλάδα, ενώ μια φυσική εχθρότητα για Αθήνα και Λευκωσία διατρέχει κάθετα το πολιτικό σύστημα».

Στην γειτονική χώρα «καλλιεργείται και συντηρείται τεχνηέντως στο εσωτερικό κλίμα σε βάρος μας, στην κατεύθυνση του από εδώ και πέρα “όλα δικαιολογούνται”. Μάλιστα, η θέση περί δήθεν κακομαθημένου παιδιού της Δύσης και ενεργουμένου των Αμερικανών, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα σε θέση πολιορκητικού κριού απέναντι στην Τουρκία, είναι μια πάγια κεμαλική θεώρηση, την οποία εσχάτως υιοθετεί και ο Ερντογάν. Οσο βολική, όμως, είναι η δαιμονοποίηση της Αθήνας, άλλο τόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της στρατιωτικής αναμέτρησης με αυτή, κάτι που οπωσδήποτε λειτουργεί αποτρεπτικά».

Ο κ. Φίλης εκτιμά πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σκοπό συγκεκριμένες και αναμενόμενες κινήσεις με στόχο να χρεωθεί η Ελλάδα την κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις: «σεισμικές έρευνες σε ανοριοθέτητες περιοχές, με το τρίγωνο Ρόδου – Καρπάθου – Καστελλόριζου να εμφανίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πλωτό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου με πρόσκληση για διεξαγωγή ερευνών στη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, τζαρτζαρίσματα με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές και προκλητικές ενέργειες ακόμη και από τουρκικά αλιευτικά, ενώ θα συνεχίζονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας με συμβατικά και υβριδικά μέσα.

Στο διπλωματικό πεδίο, πέραν της διεθνοποίησης του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης, που συνδέεται επίμονα με την κυριαρχία, υπάρχουν σκέψεις εντός του θέρους να κατατεθεί επιστολή στον ΟΗΕ για την προβολή των τουρκικών θέσεων – διεκδικήσεων, αυτή τη φορά για το Αιγαίο.

Μάλιστα, οι Τούρκοι ξεσκονίζουν υποθέσεις από τη νομολογία που στηρίζουν τις απόψεις τους, ώστε να τις επικαλεστούν για να οικοδομήσουν επιχειρήματα σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Πέραν της αυτονόητης προσοχής που θα επιδειχθεί, πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση του πρωτοκόλλου της Βέρνης (σε περίπτωση κατάθεσης συντεταγμένων θα πρόκειται για μονομερή οριοθέτηση), αλλά και αν τελικά μας εξυπηρετεί η έμμεση διαπραγμάτευση διά αλληλογραφίας, γιατί κάθε φορά θα απαντούμε σε όλο και πιο εξειδικευμένες αξιώσεις της άλλης πλευράς».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact