Θυμάστε μια εποχή που δεν είχαμε ακούσει καν τη λέξη «κορωνοϊός» και που η έννοια της πανδημίας μας έμοιαζε μια ακραία κατάσταση;
Θυμάστε κάποτε, που όταν τελικά έσκασε ο κορωνοϊός στις ζωές μας, θεωρούσαμε πως είναι θέμα χρόνου να φύγει από αυτές και πως έτσι και έβρισκαν οι επιστήμονες ένα εμβόλιο την είχαμε σκαπουλάρει;
Όπως φαίνεται, αυτές οι εποχές ήταν εποχές αθωότητας: μάθαμε τελικά να ζούμε με τον κορωνοϊό και να που τον συνηθίσαμε.
Εκείνες τις εποχές ακουγόντουσαν και διάφορα πράγματα που με το καιρό καταλήξαμε να αγνοούμε. Όπως ότι αν τον περάσουμε μια φορά μετά θα αποκτήσουμε ανοσία και δεν θα τον ξαναπεράσουμε. Τελικά, ο ιος αποδείχθηκε πιο περίπλοκος από όσο άπαντες περίμεναν και οι μεταλλάξεις του τον επανέφεραν ανάμεσά μας με άλλες μορφές και άλλα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ακόμα και αν ο ισχυρισμός της «ανοσίας» μοιάζει πλέον αφελής, δεν παύει να ισχύει σε ένα βαθμό.
Οι παραλλαγές Ο4 και 05 καθώς και η παραλλαγή «Κένταυρος» που αρχίζουν να μπαίνουν στην δημόσια ρητορική αναφορικά με την πορεία του ιού επαναφέρουν και τη συζήτηση περί ανοσίας. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνεται από τα στόματα των ειδικών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα το επισήμανε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης και επί της ουσίας, κάπως έτσι μπαίνει και ένας οδικός χάρτης για εμάς σε περίπτωση που προσβληθούμε από τον ιο και από τις καινούριες παραλλαγές του.
Συγκεκριμένα, για τις μεταλλάξεις της Όμικρον που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι προκαλούν πυρετό και εξάντληση, αλλά δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα του ασθενούς. Εξήγησε μάλιστα πως τα δυο συγκεκριμένα συμπτώματα -δηλαδή ο πυρετός και η εξάντληση- είναι δείγματα αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενδεχομένως να οδηγούν σε ισχυρή ανοσία.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
- Μετά τις μωβ μέδουσες αυτό είναι το ψάρι που δεν θα μας επιτρέψει να κολυμπήσουμε
- Η ημερομηνία που επιστρέφουν τα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον 4-5
- Κατατρόπωσε Μύκονο-Σαντορίνη: Ο νο1 προορισμός φέτος στην Ελλάδα έχει το πακέτο που ψάχνουν όλοι
- Fuel Pass 2: Αυτοί θα πάρουν τα 100 ευρώ – Οι δύο επιλογές για να το πάρετε…
- Ενεργειακός εφιάλτης! Πότε και γιατί θα δούμε 65% αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος!
- Τουρισμός για Όλους – Επίσημο: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για την επιδότηση των 150 ευρώ
«Αυτό είναι κάτι το οποίο ίσως να έχει και ένα θετικό στοιχείο, γιατί αυτά είναι στοιχεία χτισίματος ανοσίας. Όταν έχουμε και πυρετό και εξάντληση, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό μας αντιδρά. Άρα υπάρχει μια πιθανότητα να έχουμε ισχυρότερη ανοσία από τη συγκεκριμένη παραλλαγή από ότι από προηγούμενες 01 – 02», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.
Μάλιστα, κάλεσε τους ασθενείς να καταναλώνουν όσο πιο πολλά υγρά γίνεται, να αντιμετωπίζουν τον πυρετό με αντιπυρετικά και να κάνουν υπομονή για περίπου ημέρες, καθώς συνήθως μετά τα συμπτώματα υποχωρούν. Πάντως, σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει υποεκτίμηση και μπορεί να είναι δύο και τρεις φορές πάνω από τα επίσημα.
Τέλος, τόνισε ακόμη ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά τα πόσα περιστατικά είναι πραγματικά σοβαρά. Άλλωστε, μπορεί στα νοσοκομεία της χώρας να παρατηρείται αυξημένη ροή, ωστόσο οι ασθενείς δεν έχουν προβλήματα οξυγόνου και έπειτα από λίγες ημέρες παίρνουν εξιτήριο.
Όπως και να έχει η ουσία είναι μια: αν βγεις θετικός στον κορωνοϊό και νιώθεις αφενός μια εξάνληση και αφετέρου τον πυρετό να σε ταλαιπωρεί, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη (τηρουμένων των συνθηκών πάντα), καθώς αυτό σημαίνει ότι η ανοσία σου θα είναι πολύ ισχυρή.
Κάτι είναι και αυτό…
(menshouse.gr)