Τρεις αλλαγές στο “καθεστώς” των αναστολών συμβάσεων εργασίας στις πληττόμενες επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Η πρώτη αλλαγή αφορά στην αύξηση κατά 33% της ειδικής αποζημίωσης όσων εργαζομένων βγαίνουν σε αναστολή. Έτσι η εν λόγω αποζημίωση ανέρχεται αποκλειστικά για το μήνα Νοέμβριο στα 800 ευρώ σε 30ημερη βάση έναντι 534 ευρώ.
Η δεύτερη αλλαγή είναι η εξής: Σε αναστολή μπορούν να βγάλουν εργαζομένους όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις -βάσει της διευρυμένης λίστας του περασμένου Απριλίου– και όχι μόνο στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Η τρίτη αλλαγή είναι πως σε αναστολή μπορούν να βγουν όσοι προσλήφθηκαν έως και την 4η Νοεμβρίου (δηλαδή τρεις μόλις μέρες πριν το γενικό lock down του ερχόμενου Σαββάτου), ενώ πχ τον Οκτώβριο σε αναστολή μπορούσαν να βγουν όσοι είχαν προσληφθεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου (δηλ. 15 μέρες πριν την έναρξη της αναστολής).
Στο “καθεστώς” των αναστολών συμβάσεων εργασίας μπορούν -πιο αναλυτικά – να βγουν οι εργαζόμενοι όλων ανεξαιρέτως των πληττομένων επιχειρήσεων, βάσει της διευρυμένης λίστας του περασμένου Απριλίου και όχι μόνο του τουρισμού, της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.
Αφορά τόσο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου (ή νωρίτερα) με κρατική εντολή, όσο και εκείνες που θα κλείσουν από τις 7 Νοεμβρίου. Επίσης, αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές.
Η αναστολή της σύμβασης εργασίας ισχύει υποχρεωτικά από την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας μίας επιχείρησης έως και την 30η Νοεμβρίου. Έτσι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά από τις 3 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 27 ημέρες. Για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν στις 7 Νοεμβρίου, η αναστολή θα ισχύσει υποχρεωτικά από τις 7 έως και τις 30 Νοεμβρίου, δηλαδή για 23 μέρες.
Επίσης, μία πληττόμενη επιχείρηση, η οποία δεν έχει προβλεφθεί για την ώρα να κλείσει με κρατική εντολή, μπορεί να βγάλει σε αναστολή προσωπικό της από την 1η έως και την 30η Νοεμβρίου.
Σε αναστολή, όπως προαναφέρθηκε, μπορούν να βγουν μόνο όσοι είχαν προσληφθεί μέχρι και την 4η Νοεμβρίου. Η ρήτρα αυτή τέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενα φαινόμενα εικονικών προσλήψεων της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να ενταχθούν οι νεοπροσληφθέντες στο “καθεστώς” της αναστολής συμβάσεων.
Τέλος, όσον αφορά στην αποζημίωση την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα βγουν σε αναστολή κατά τον τρέχοντα μήνα, θα είναι αυξημένη κατά 266 ευρώ σε σχέση με εκείνη που ίσχυε σε μηνιαία βάση από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο, δηλαδή τα 534 ευρώ.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η αυξημένη αποζημίωση των 800 ευρώ θα αφορά μόνο στο Νοέμβριο και στόχο της είναι η αύξηση της καταναλωτικής ικανότητας των υπό αναστολή εργαζομένων κατά τον ερχόμενο μήνα (σ.σ. Δεκέμβριο), οπότε και θα καταβληθεί. Τα 800 ευρώ αναλογούν σε 30 μέρες αναστολής εργασίας.
Με άλλα λόγια, σε ημερήσια βάση η ειδική αποζημίωση ανέρχεται σε 26,6 ευρώ. Έτσι, οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή από τις 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση για 27 μέρες, δηλαδή ποσό ύψους 718 ευρώ. Όσοι βγουν σε αναστολή από τις 7 Νοεμβρίου, θα λάβουν αποζημίωση για 23 μέρες, ύψους 611 ευρώ.
Κατ΄άλλα και για τις αναστολές του Νοεμβρίου, συνεχίζουν να ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης τόσο για το διάστημα που ισχύουν αναστολές, όσο για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη τους.
Έτσι, για τις επιχειρήσεις που βγάλουν σε υποχρεωτική αναστολή το προσωπικό τους πχ για 23 μέρες (από την 7η Νοεμβρίου), ισχύει απαγόρευση απόλυση οποιοδήποτε εργαζομένου της όχι μόνο έως τις 30 Νοεμβρίου, αλλά και έως τις 23 Δεκεμβρίου.
Πηγή: capital.gr