ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολα όσα αλλάζουν από 1η Αυγούστου στο ρεύμα

«Αυτή την στιγμή έχουμε μια ενεργειακή κρίση που συγκρίνεται με τις κρίσεις του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970» δήλωσε στην εκπομπή «με νέα ματιά» ο Αθανάσιος Γκίκας, ηλεκτρολόγος – μηχανικός.

Μέσα από κάρτες και γραφήματα ο κ. Γκίκας αποτύπωσε την εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η τιμή χονδρικής στο φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο εκτινάχθηκε από τα 20 €/ΜWH έχει φτάσει στα 99,6 €/ΜWH, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 398%.

Όπως τόνισε ο ειδικός αυτή η αύξηση στις διεθνείς τιμές είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η τιμή που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και η βιομηχανία. Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα ο μέσος όρος του λογαριασμού ρεύματος για τον μέσο οικιακό καταναλωτή αυξηθηκε 32% την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022 (12 μήνες) σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 7 ετών.

Αναφορικά με την επιδότηση που δίνει το κράτος τόνισε ότι μειώνει το κόστος στους οικιακούς καταναλωτές στο 32%. Mιλώντας για το τι θα δούμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος δήλωσε ότι θα μειωθεί η μεταβλητότητα των τιμών. «Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου» είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16-17 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τι να προσέχουμε ανά πάροχο

«Από 1η Αυγούστου υπάρχουν νέοι τιμοκατάλογοι. Το κόστος της ρήτρας ενσωματώνεται στη βασική τιμή που δίνουν οι προμηθευτές. Κάθε μήνα θα δίνεται η πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα και όχι αναδρομικά» είπε ο κ. Γκίκας. Και όπως υποστήριξε, οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αν θεωρήσουν ότι η τιμή της κιλοβατώρας δεν τους συμφέρει, δίχως να πληρώνουν κάποια ποινή.

Το κυβερνητικό πλαφόν των 5 ευρώ

Εξάλλου μόλις πριν από μερικές ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης. Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022.

Πρόκειται για τη νομοθετική παρέμβαση, όπου θα προβλέπεται πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

​Τι θα πληρώσετε τον Αύγουστο

Βαθιά ανάσα αποτελεί για τους Ελληνες καταναλωτές η επιδότηση του ρεύματος από την πολιτεία, καθώς με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τα νοικοκυριά θα δουν μια αρκετά σεβαστή μείωση στα τιμολόγια του Αυγούστου. Οι τελικές τιμές έκπτωσης στον καταναλωτή θα είναι κοντά στα 0,33 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Ετσι, με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων, μια μέση τελική τιμή κιλοβατώρας θα έρχεται στον καταναλωτή περίπου στα 0,16 λεπτά του ευρώ. Αρα, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφορικά με τις μέσες οικιακές καταναλώσεις θα μπορούσαν να κυμανθούν ως εξής:

Κατανάλωση 300 κιλοβατώρες: 48 ευρώ
Κατανάλωση 500 κιλοβατώρες: 80 ευρώ
Κατανάλωση 700 κιλοβατώρες: 112 ευρώ
Κατανάλωση 900 κιλοβατώρες: 144 ευρώ
Κατανάλωση 1.000 κιλοβατώρες: 160 ευρώ

Σκρέκας: «Δεν ήταν σωστές αυτές οι χρεώσεις»

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πρόσφατα πως η τροπολογία που κατατέθηκε έρχεται να διορθώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιούργησε το ενεργειακό κόστος: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες.

Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ-κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα: «Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact